Aby zdiskreditovali NATO, hackeri uverejňujú falošné príbehy na skutočných spravodajských serveroch
01 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Hackeri sa dostali na skutočné spravodajské weby a zverejnili falošné príbehy, ktoré vzbudzujú emócie zamerané proti NATO, varovala spoločnosť v oblasti počítačovej bezpečnosti


Podľa výskumníkov spoločnosti FireEye prebieha dezinformačná kampaň s názvom „ghostwriter“ už od roku 2017. Je navrhnutá tak, aby „po kúskoch podkopávala“ podporu NATO v Litve, Lotyšsku a Poľsku. Je pravda, že falošné príbehy sú „v súlade s ruskými bezpečnostnými záujmami“, avšak nie je známe, kto je za týmito útokmi, píše bbc.com.

Dezinformačná kampaň používa „sfalšované spravodajské články, citácie, korešpondenciu a iné dokumenty, ktoré majú vyzerať ako keby pochádzali od vojenských predstaviteľov a politických činiteľov v cieľových krajinách,“ povedal FireEye.

V niektorých prípadoch boli falošné správy uverejňované na skutočných spravodajských weboch bez povolenia. Webové stránky zaoberajúce sa správami zvyčajne používajú na správu veľkého počtu publikovaných článkov systém na správu obsahu (CMS). Útočníci zrejme získali prístup do CMS cieľovej webovej stránky a staré články nahradili vlastným obsahom alebo uverejnili úplne nové falošné články. Následne skúšali šíriť tieto falošné články na sociálnych médiách.

V jednom prípade z minulého roka litovská spravodajská stránka uverejnila falošný článok, v ktorom sa tvrdí, že nemeckí vojaci znesvätili židovský cintorín. V inom prípade bola zverejnená falošná správa na webovej stránke Poľskej akadémie vojnových štúdií, v ktorej sa uvádza, že pochádza od veliteľa organizácie. Vyzval jednotky, aby bojovali proti „americkej okupácii“.



Tieto útoky boli doplnené inými metódami - napríklad názormi a blogmi, ktoré napísali neexistujúci „novinári“, a falošnými e-mailovými správami, ktoré vyzerajú, akoby prišli od vládnych úradníkov, vojenských dôstojníkov alebo novinárov. Niektoré z útokov už boli nahlásené vnútroštátnymi orgánmi. Správa FireEye zhrnula jednotlivé útoky do jedného celku, ktorý označila ako „kampaň so širším vplyvom“.

V posledných rokoch sa medzi Ruskom a niekoľkými členmi NATO zvýšilo napätie. Poľsko sa usiluje o to, aby Spojené štáty vytvorili v krajine stálu vojenskú základňu, zatiaľ čo Rusko tvrdí, že príchod amerických rotujúcich vojsk na toto územie v posledných rokoch predstavuje hrozbu pre jeho bezpečnosť.

Litva, ktorá bola súčasťou Sovietskeho zväzu, vyhlásila, že je znepokojená potenciálnou hrozbou zo strany Ruska, a oznámila plány na vybudovanie plotu okolo ruskej enklávy Kaliningrad. Lotyšsko má veľkú etnickú ruskú populáciu. Najviac hlasov vo voľbách v roku 2018 získala pro-ruská strana, avšak do vlády nevstúpila.

Lotyšsko, Litva a Poľsko sú členmi NATO, ktoré bolo založené po druhej svetovej vojne s cieľom vyvážiť hrozbu komunistickej expanzie zo Sovietskeho zväzu do Európy.

Vo Francúzsku sa začína montáž najväčšieho projektu jadrovej fúzie na svete
Cieľom projektu je poukázať na to, že je možné vyrábať čistú energiu z fúzie na komerčnej úrovni Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Mário Martinka