V kauze vraždy Kuciaka pokračujú záverečné reči, na rade sú obžalovaní a ich advokáti
31 | 07 | 2020 I SITA

 V kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka dnes od 9:00 pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku pokračujú záverečné reči procesných strán.


Dnes sú s prednesom na rade obžalovaní a ich právni zástupcovia. Súd na pojednávaní 23. júla rozhodol o ukončení dokazovania, pričom následne predniesli svoje záverečné reči prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a právni zástupcovia rodín Kuciaka a jeho zavraždenej snúbenice Martiny Kušnírovej.

Prokurátor Vladimír Turan v rámci svojej reči navrhol obžalovaným Marianovi K., Alene Zs. a Tomášovi Sz. tresty zhodne po 25 rokov väzenia. Zároveň pripomenul, že zavraždený Kuciak sa začal začiatkom roka 2017 dôslednejšie venovať aktivitám Mariana K. „Neboli to len články v zmysle ‚jedna pani povedala'. Išlo o seriózne analýzy,“ uviedol. Zároveň pripomenul, že Kuciak bol pred zavraždením na popud Mariana K. lustrovaný a sledovaný. Právni zástupcovia poškodených, Daniel Lipšic a Roman Kvasnica, vo svojich prejavoch skonštatovali, že vykonané dokazovanie preukázalo vinu obžalovaných.

Táto vláda je rovnako populistická ako tá pred ňou, tvrdí podnikateľská aliancia
Podnikateľská aliancia Slovenska pozitívne zmeny pre podnikateľov v oblasti schém pomoci od súčasnej vlády neočakáva. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Všetci traja svoju vinu popierajú. Na samostatné konanie bol v prípade vraždy novinára vyčlenený bývalý vojak Miroslav M., ktorý sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú a v roku 2016 aj podnikateľa Petra Molnára.

Tento obžalovaný bol 6. apríla 2020 neprávoplatne odsúdený na 23 rokov väzenia. Prokurátor sa voči verdiktu odvolal, keďže pre Miroslava M. žiadal 25-ročný trest. V tejto veci teda bude rozhodovať ešte Najvyšší súd SR. Účasť na vražde novinára priznal aj Zoltán Andruskó. Po dohode o vine a treste mu súd uložil trest 15 rokov väzenia. Andruskó od svojho zadržania na jeseň 2018 spolupracoval v kauze vraždy Kuciaka s vyšetrovateľmi.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.