Japonská vládnuca strana navrhuje novú stratégiu na zastavenie nepriateľských raketových útokov
31 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Výbor japonskej vládnucej strany v piatok schválil návrh na získanie schopnosti zastaviť balistické raketové útoky na nepriateľskom území, čím sa pacifistický národ posunul o krok bližšie k získaniu zbraní schopných zasiahnuť Severnú Kóreu.


Poskytnutie munície ďalekého doletu na obranu Japonska je kontroverznou otázkou pre krajinu, ktorá sa vzdala práva viesť vojnu po jej porážke v druhej svetovej vojne. Návrh by mohol rozhnevať aj Čínu a Rusko, ktoré by mohli spadať do doletu nových útočných zbraní, píše in.reuters.com.

"Naša krajina musí zvážiť spôsoby, ako posilniť odstrašenie (nepriateľa), vrátane schopnosti zastaviť balistické raketové útoky na území našich protivníkov," uvádza sa v návrhu.

Návrhy vypracované vysokopostavenými zákonodarcami Liberálnej demokratickej strany vrátane bývalého ministra obrany Itsunoriho Onoderu sa predložia premiérovi Shinzovi Abemu už počas budúceho týždňa.

Návrh „má zostať v medziach ústavy a má byť v súlade s medzinárodným právom, ktoré sa nezmenilo“, povedal Onodera na briefingu po schôdzi politického výboru. O odporúčaniach bude diskutovať Japonská rada pre národnú bezpečnosť, ktorá by mala dokončiť nové obranné politiky do konca septembra.

Predpovede rozporov a chaosu pre Ameriku sa napĺňajú (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Abe sa usiluje o silnejšiu armádu a tvrdí, že Japonsko musí reagovať na zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie vo východnej Ázii, keďže Severná Kórea stavia rakety a jadrové zbrane, Čína vytvára modernú a  silnú armádu a ruské sily sa znovu angažujú v regióne.

Úder je atraktívny, pretože je oveľa ľahšie zasiahnuť rakety na odpaľovacej plošine ako hlavicu letiacu niekoľkonásobnou rýchlosťou zvuku. Nájdenie mobilných odpaľovacích zariadení si však vyžaduje sledovanie pomocou satelitov, ktoré Japonsko v súčasnosti nemá, čo znamená, že by sa muselo spoliehať na pomoc Spojených štátov. Japonské ministerstvo obrany by mohlo rozhodnúť o nákupe vybavenia do konca roka, informovali vládni predstavitelia.
AEGIS

Rokovania vládnucej strany boli vyvolané rozhodnutím ministra obrany Konoma Taroma o zrušení dvoch plánovaných miest pre Aegis Ashore, ktorý je určených na sledovanie a zneškodnenie prichádzajúcich balistických rakiet zo Severnej Kórey, pričom vyhlásil, že pre obyvateľov v okolí tohto zariadenia predstavujú padajúce pomocné rakety riziko a rastúce náklady sú takisto neúnosné.

Dokument LDP obsahoval odporúčanie, aby Japonsko zvážilo získanie obranného radarového systému, ktorý by sa rovnal systému Aegis Ashore od spoločnosti Lockheed Martin. Tento systém by mal vedieť sledovať aj ďalšie hrozby, ako sú bezpilotné lietadlá a riadené strely.

Medzi návrhmi, ktoré úradníci zvažujú, je umiestnenie Aegis Ashore na iných pozemných miestach, alebo umiestnenie nového výkonného radaru na japonské lode. Americká obranná spoločnosť Raytheon lobuje u vyšších predstaviteľov LDP s tým, že by si mali zvoliť radar SPY-6 namiesto systému od spoločnosti Lockheed. "Vláda o tom rozhodne do konca septembra a naše myslenie sa v tom prejaví," uviedol Onodera.

Pentagon zverejní utajované informácie o UFO
Už viac ako desať rokov program nachádzajúci sa v úrade námornej spravodajskej služby, rozoberá tajné udalostiach na tajných briefingoch. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Mário Martinka