EÚ sankcionovala jednotku ruskej vojenskej spravodajskej agentúry a ďalších za hackerské aktivity
31 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Európska únia uložila sankcie šiestim ľuďom a trom subjektom vrátane ruskej vojenskej spravodajskej jednotky za ich údajné zapojenie do rôznych hackerských aktivít, informuje portál RT.


Úradníci EÚ sankcionovali jednotku „Special Technologies“ (GTsST) ruskej vojenskej spravodajskej agentúry (známej tiež ako GRU) a obvinili ju, že stojí za niekoľkými kybernetickými útokmi - vrátane neslávneho vírusu NotPetya, ktorý v roku 2017 poškodil svetovú ekonomiku vo výške 10 miliárd dolárov.

Pôvod tohto vírusu je stále neznámy. Čo je známe, je to, že sa zameriaval na ruské spoločnosti rovnako ako na zahraničné firmy. Táto skutočnosť však nikdy neobťažovala žiadnych západných predstaviteľov, keď obviňovali Moskvu z útoku vírusu NotPetya.

Medzi ďalšie údajné trestné činy patrí niekoľko útokov zameraných na ukrajinskú energetickú sieť v rokoch 2015 a 2016. Zatiaľ čo rôzni odborníci na kybernetickú bezpečnosť potvrdili, že ukrajinská energetická sieť bola skutočne cieľom kybernetických útokov, o ich pôvode je známe len málo. Niektorí americkí odborníci však obvinili obvyklého "vinníka" - Rusko - bez toho, aby predložili akýkoľvek spoľahlivý dôkaz.

Nezamestnanosť v eurozóne stúpa aj napriek zrušeniu bezpečnostných obmedzení
Sezónne očistená miera nezamestnanosti v eurozóne sa v júni vyšplhala na 7,8 percenta, pričom vo väčšine členských štátov EÚ sa postupne začali odstraňovať bezpečnostné opatrenia, ktoré boli predtým zavedené na zamedzenie šírenia Covid-19,... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Marek Molnár


EÚ prepojila GTsST s tajomnou hackerskou skupinou Sandworm. Verejnosť zatiaľ nepredložila žiadny presvedčivý dôkaz o existencii skupiny - západné médiá ju však obviňujú z rôznych útokov vrátane toho istého vírusu NotPetya, ktorý EÚ v súčasnosti používa na uvalenie sankcií na jednotku GRU. Sandworm bol obvinený zo špionáže voči NATO - a jeden novinár pre webovú stránku Wired tech dokonca napísal knihu o ich predpokladaných činnostiach.

Spojenie medzi skupinou Sandworm a skupinou GRU vytvorila americká špionážna agentúra NSA v májovej tlačovej správe. NSA, ktorá je sama o sebe známa svojimi aktivitami v tajnom sledovaní na celom svete, varovala, že hackeri zo skupiny Sandworm údajne získali prístup k poštovým serverom a prevzali ich kontrolu. NSA opäť neposkytla žiadny dôkaz na podporu svojich tvrdení.

EÚ tiež sankcionovala štyroch ľudí, ktorých označila za pracovníkov GTsST, ktorých holandské orgány obvinili zo snahy preniknúť do siete wi-fi Organizácie pre zákaz chemických zbraní, ale miestne spravodajské služby im to zabránili.

Do zoznamu sankcií EÚ sa zaradili aj dvaja čínski štátni príslušníci obvinení z účasti na „operácii Cloud Hopper“ - sérii kybernetických útokov zameraných na odcudzenie komerčne citlivých údajov od nadnárodných spoločností na celom svete.

Trump tvrdí, že USA prestanú chrániť Nemecko, pretože „platí Rusku miliardy dolárov za energie“
Americký prezident Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie stiahnuť takmer 12 000 vojakov z Nemecka odvolaním sa na dovoz plynu z Ruska, pričom Washington nedávno zvýšil svoje úsilie na zablokovanie projektu Nord Stream 2, informuje portál... Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Medzi ďalších na zozname patrí čínska spoločnosť Haitai Technology Development a severokórejská firma Chosun Expo.

Spoločnosť Haitai Technology Development je obviňovaná z poskytovania „finančnej, technickej alebo materiálnej podpory“ pre operáciu Cloud Hopper za účelom jednoduchého zamestnávania dvoch čínskych jednotlivcov uvedených na zozname sankcií. Chosun Expo bol podobne obvinený z uľahčenia útoku na ransomware spoločnosti WannaCry, ktorý v roku 2017 ochromil 200 000 počítačov v 150 krajinách.

Tento útok bol pripisovaný notoricky známej skupine Lazarus - organizácii hackerov, ktorá je údajne aktívna minimálne od roku 2009. Niektorí odborníci ju skôr spojili so Severnou Kóreou. Pchjongjang opakovane poprel, že s tým má niečo spoločné.

Brusel neposkytol žiadny konkrétny dôkaz, ktorý by mohol dokázať vinu sankcionovaným subjektom.

EÚ požaduje, aby USA okamžite zrušili neoprávnené clá, keďže Airbus splnil všetky požiadavky WTO
Európska komisia vyzvala USA, aby zrušili „neopodstatnené“ clá, inak budú čeliť odvetným opatreniam, pričom letecký gigant Airbus uviedol, že je v plnom súlade s požiadavkami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), informuje portál... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Podľa vedúceho zahraničnej politiky EÚ Josepa Borrella zoznam obmedzení zahŕňa zákaz cestovania a zmrazenie aktív. Nie je však jasné, či existujú v skutočnosti nejaké účty, ktoré majú v prvom rade zamrznúť - alebo či niektorá z cieľových jednotlivcov vôbec plánuje cestovať do EÚ.

Uloženie sankcií, ktoré sú prvými v EÚ, ktoré sa týkajú kybernetického zločinu, majú zatiaľ dobrú spätnú väzbu. Ťah Bruselu dostal rýchlu pochvalu z Londýna.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojeného kráľovstva uvítalo úsilie o sankcie a pochválilo sa, že v skutočnosti, keď EÚ ešte neurobila krok, identifikovala týchto „škodlivých činiteľov“ ako prvá. Dodala, že Spojené kráľovstvo, ktoré teraz opustilo blok, bolo „v popredí úsilia o zavedenie režimu EÚ pre počítačové sankcie“.

Ruský plynovod Nord Stream 2 výrazne zníži ceny plynu v Európe
Európski spotrebitelia budú profitovať z nižších cien plynu, ak bude dokončený podmorský plynovod Nord Stream 2, ktorý smeruje z Ruska do Nemecka, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár