Druhá vlna koronavírusu „už začína v celej Európe“, varuje minister zdravotníctva Veľkej Británie
30 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock tvrdí, že druhá vlna smrtiaceho vírusu Covid-19 sa šíri po celej Európe a musí sa zastaviť než dosiahne brehy Spojeného kráľovstva, informuje portál RT.


Hancock vydal alarmujúce upozornenie počas rozhovoru s BBC vo štvrtok. Vyhlásenie prichádza uprostred toho, ako množstvo európskych krajín, ako je Nemecko a Francúzsko, oznámili zvýšenie infekcií Covid-19 - a v prípade Španielska došlo k obrovskému nárastu, informujú údaje z Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Hancock trval na tom, že Spojené kráľovstvo musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby ochránilo ľudí pred druhou vlnou, ktorá sa dostane na naše pobrežie.

"Bohužiaľ vidíme druhú vlnu koronavírusu, ktorá sa začína valiť po celej Európe," varuje britský minister zdravotníctva.



Výstražné upozornenie prichádza po tom, ako vedúci lekári Spojeného kráľovstva oznámili zmeny pravidiel izolácie. Ľudia, ktorí sú pozitívni na koronavírus alebo vykazujú príznaky, sa musia izolovať po dobu minimálne 10 dní, a nie sedem.

Zmena nastala po objavení nových dôkazov, ktoré ukazujú, že „mierne chorí a zotavujúci sa majú nízku, ale reálnu možnosť nakazenia 7 až 9 dní po nástupe choroby“, uviedli zdravotnícki úradníci Spojeného kráľovstva. Nové odporúčanie je v súlade s usmernením Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

V reakcii na nárast prípadov Covid-19 v Európe Spojené kráľovstvo zaviedlo 14-dňové karanténne pravidlá pre ľudí cestujúcich zo Španielska. Tento krok vyvolal nahnevanú odpoveď od španielskeho predsedu vlády Pedra Sancheza, ktorý trval na tom, že majú problémy iba v malom počte regiónov a obviňuje Londýn z toho, že urobil „chybu“, ktorá „nebola opodstatnená“.

Toto sme chceli? Na horách i kúpaliskách sú davy ľudí (FOTO a VIDEO)
Odborníci i známe osobnosti nabádali v súvislosti s pandémiou vyhnúť sa cestovaniu do zahraničia. Kvôli bezpečnosti a zníženiu rizika nákazy koronavírusom ľuďom odporúčali zostať doma. Hory aj aquaparky však už „praskajú vo... Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Natália Sollárová