Vodcu protestného hnutia v Hongkongu prepustili z miesta univerzitného profesora
29 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Univerzitného profesora a jedného z vodcov hongkonskej politickej opozície Bennyho Taia prepustili po prijatí čínskeho zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu zo zamestnania.


O jeho vylúčení hlasovala rada Hongkonskej univerzity v pomere 18:2, informovali podľa agentúry AP miestne médiá.

Docenta práva Bennyho Taia, ktoré celé meno znie v čínštine Taj Jao-tching, prepustili na kauciu po tom, čo bol v apríli 2019 odsúdený na 16 mesiacov väzenia za vodcovskú úlohu v protestoch, ktoré v roku 2014 ochromovali mesto 79 dní. Hnutie sa podľa typickej rekvizity svojich účastníkov nazývalo "dáždnikové".

Na Facebook Benny Tai napísal, že má v úmysle pokračovať v písaní a prednášaní o právnych otázkach a verejnosť požiadal o podporu. "Ak budeme naďalej vytrvalí, určite budeme jedného dňa svedkami obnovenia právneho štátu v Hongkongu," uviedol Tai.

Rusko plánuje masové očkovanie proti Covid-19 začiatkom roku 2021
Špičkový ruský vedec tvrdí, že krajina bude schopná vyrobiť dostatok vakcíny proti Covid-19 na celoštátnu imunizáciu už začiatkom roku 2021. Varuje však, že to bude nejaký čas trvať, kým bude možné správne zmerať jej účinnosť, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo hnutie v roku 2014 v snahe rozšíriť demokraciu v poloautonómnom čínskom meste zlyhalo, protesty sa vrátili vlani po návrhu legislatívy miestnej samosprávy, ktorá by umožnila vydanie podozrivých zločincov na súd v pevninskej Číne. Oponenti tento návrh nazvali porušením nezávislého právneho systému Hongkongu, ktorý je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala túto bývalú britskú kolóniu pod svoju správu.

Protesty neutíchli ani po tom, čo správkyňa Hongkongu Carrie Lamová návrh tohto zákona pozastavila a požiadavky demonštrantov sa rozšírili o výzvy na demokratické zmeny a vyšetrovanie údajného policajného zneužívania moci. Tieto mnohokrát násilné protesty viedli k tomu, že Peking prijal zákon o národnej bezpečnosti, ktorý zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Kritici označili tento zákon za zásah proti politickým aktivitám, slobode prejavu a akademickej nezávislosti. Styčný úrad čínskej ústrednej vlády v Hongkongu vo vyhlásení, ktoré bolo vydané po hlasovaní o prepustení Bennyho Taj Jao-tchinga, uviedol, že týmto krokom sa presadila spravodlivosť, keďže je to "trest za konanie zla". Podľa vyhlásenia Taiovo prepustenie "obhajuje celkové záujmy Hongkongu, spĺňa očakávania verejnosti a chráni spravodlivosť".

Jemenskí separatisti sa vzdávajú plánov na autonómiu na juhu krajiny
Jemenskí separatisti v stredu oznámili, že odstupujú od vyhlásenia samosprávy na juhu krajiny, a zaviazali sa realizovať s vládou uzavretú mierovú dohodu sprostredkovanú Saudskou Arábiou. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR