Rusko plánuje masové očkovanie proti Covid-19 začiatkom roku 2021
29 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Špičkový ruský vedec tvrdí, že krajina bude schopná vyrobiť dostatok vakcíny proti Covid-19 na celoštátnu imunizáciu už začiatkom roku 2021. Varuje však, že to bude nejaký čas trvať, kým bude možné správne zmerať jej účinnosť, informuje portál RT.


Alexander Sergejev, prezident Ruskej akadémie vied, varuje pred príliš skorým vyhlásením víťazstva. Prehlásil, že bude potrebné sledovať protilátky vo vakcíne najmenej po dobu šesť mesiacov.

„Keď hovoríme o hromadnom očkovaní populácie, o desiatkach a stovkách miliónov dávok očkovacej látky, bude to samozrejme vyžadovať čas,“ vysvetlil pre portál TASS.

"Povedal by som, že ak pôjde všetko v poriadku, ako plánujeme a ako plánujú veľké spoločnosti v iných krajinách, bude to pravdepodobne možné začiatkom budúceho roka," dodal prezident Ruskej akadémie vied.

Američanov zaujíma Čierne more! Rusi už tretí krát za menej ako týždeň odprevadili americké špionážne lietadlo (VIDEO)
Každý vie, že Čierne more je v lete atraktívnym miestom, ale tento rok sa zdá, že americkí piloti sú k nemu obzvlášť priťahovaní. Od štvrtka ruské letectvo už po tretíkrát zachytilo v tejto oblasti americké špionážne lietadlo, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Vedec je veľmi opatrný, pokiaľ ide o vyhliadky hromadného očkovania proti koronavírusu. „Vývoj vakcín bude dlho trvať. Uvidíte, že ak chcete dokázať, že kandidátska vakcína, ktorú ste vyvinuli, skutočne funguje, potom by klinické testy takejto vakcíny mali trvať aspoň šesť mesiacov,“ zdôraznil.

"Pokiaľ ide o niektoré rozhodnutia o mobilizácii, je prirodzené, že keď je potrebné urobiť niečo rýchlo na ochranu rizikových skupín, na ochranu lekárov pracujúcich v tzv. Červenej zóne, práca sa môže urýchliť," dodal Sergejev.

Doteraz bolo v Rusku potvrdených 818 120 prípadov Covid-19, pričom ide o štvrtú najnakazenejšiu krajinu na svete. Z tohto ochorenia sa vyliečilo vyše 600 000 pacientov. Najnovšie údaje Ruska naznačujú, že majú 13 354 obetí, čo je v celosvetovom rebríčku jedenáste miesto.

Británia má prvú mačku nakazenú koronavírusom
V Británii zaznamenali prvý prípad nákazy novým typom koronavírusom u mačky domácej. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR