Strata včiel spôsobuje nedostatok kľúčových potravinárskych plodín
29 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Produkcia jabĺk a čerešní sa znižuje vďaka nedostatku divých včiel. Včely sú postihnuté stratou biotopov, pesticídmi a klimatickou krízou


Nová štúdia z USA hovorí, že nedostatok včiel v poľnohospodárskych oblastiach obmedzuje prísun niektorých poľnohospodárskych plodín. Táto štúdia naznačuje, že pokles opeľovačov môže mať vážne následky pre globálnu potravinovú bezpečnosť, píše theguardian.com.

Druhy divých včiel, ako sú čmeliaky, trpia stratou kvitnúceho biotopu, používaním toxických pesticídov a trpia aj klimatickou krízou. O zdomácnelé včely sa síce starajú včelári, no tento druh včiel postihujú choroby, čo vedie k obavám, že tri štvrtiny svetových potravinových plodín závislých od opeľovačov by mohli kvôli nedostatku včiel zmiznúť.

Vo Francúzsku sa začína montáž najväčšieho projektu jadrovej fúzie na svete
Cieľom projektu je poukázať na to, že je možné vyrábať čistú energiu z fúzie na komerčnej úrovni Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Mário Martinka

Zdá sa, že nový výskum potvrdzuje niektoré z týchto obáv.

Zo siedmich študovaných plodín pestovaných v 13 štátoch v Amerike päť preukázalo, že nedostatok včiel brzdí množstvo potravín, ktoré je možné vypestovať, vrátane jabĺk, čučoriedok a čerešní. Koalícia vedcov z USA, Kanady a Švédska mapovala celkovo 131 polí z hľadiska včelej činnosti a hojnosti plodín.

"Plodiny, ktoré prilákali viac včiel, podstatne zvýšili rastlinnú produkciu," uviedla Rachael Winfreeová, ekologička a odborníčka na opeľovanie na Rutgers University. Jehlavnou autorkou dokumentu, vydaného Kráľovskou spoločnosťou. "Bola som prekvapená, nečakala som, že budú ( plodiny ) až takto obmedzené."

Vedci zistili, že divo žijúce včely prispeli prekvapivo veľkou časťou k opelovaniu a to napriek tomu, že sa nachádzali v intenzívne obhospodarovaných oblastiach, kde sa prevažne nachádzala vegetácia, ktorá týmto včelám nevyhovuje. Divoké včely sú často účinnejšími opeľovačmi ako včely medonosné, avšak výskum ukázal, že čísla niektorých druhov prudko klesajú. Napríklad hrdzavý čmeliak bol prvou včelou, ktorá bola zaradená na zoznam ohrozených druhov v USA v roku 2017 po tom ako vedci zaznamenali 87% pokles počtu tohto druhu.

Veľké množstvo amerického poľnohospodárstva je postavené na včelách medonosných, ktoré sa horúčkovito rozmnožujú a presúvajú po celej krajine v úľoch, aby uspokojili rastúcu potrebu opelovania plodín.

Šéf spoločnosti Peugeot nalieha na radikálne kroky smerujúce k zníženiu ceny elektromobilov
Ceny obchodníkov a dodávateľov sa musia znížiť, ak chceme aby boli vozidlá s batériou cenovo dostupné, hovorí Tavares Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Mandle, jedna z dvoch plodín, u ktorých sa v tejto štúdii nepreukázalo, že trpia nedostatkom včiel, sa pestujú väčšinou v Kalifornii, kde sa väčšina včelstiev v USA každoročne stretne na obrovskej udalosti opeľovania mandlí.

USA sú v popredí odlišných trendov, ktoré sa replikujú na rôznych miestach sveta - keďže poľnohospodárstvo sa zintenzívňuje aby sa z pôdy vyťažilo viac plodín, ktorých cieľom je nakŕmiť rastúcu globálnu populáciu, krajiny sa snažia obmedzovať rôzne prístupy, ako je vyhladzovanie divokých lúk, postrek veľkého množstva insekticídov a pestovanie monokultúrnych rastlín, ktoré poškodzujú populácie včiel.

Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo sa množstvo rastlinnej výroby závislé od hmyzu a iných opeľovačov za posledných 50 rokov zvýšilo o 300%. Nedostatky v opelení by mohli spôsobiť, že určité ovocie a zelenina sa stanú zriedkavejšími a drahšími, čo spôsobí nedostatok výživy v strave. Základné potraviny ako ryža, pšenica a kukurica však nebudú ovplyvnené, pretože sú opeľované vetrom.

Rusko plánuje masové očkovanie proti Covid-19 začiatkom roku 2021
Špičkový ruský vedec tvrdí, že krajina bude schopná vyrobiť dostatok vakcíny proti Covid-19 na celoštátnu imunizáciu už začiatkom roku 2021. Varuje však, že to bude nejaký čas trvať, kým bude možné správne zmerať jej účinnosť, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Marek Molnár


"Kolónie včiel sú slabšie ako kedykoľvek predtým a divoké včely pravdepodobne takisto upadajú," povedla Winfreeová. „Poľnohospodárstvo je intenzívnejšie a ( prítomných ) je menej včiel, takže v určitom okamihu bude opelenie obmedzené. Aj keby boli včely zdravé, je riskantné spoliehať sa na jediný druh včiel. Je možné predvídať, že parazity sa zamerajú na jeden druh, ktorý máme na týchto monokultúrnych poliach.“

Dokument odporúča, aby sa poľnohospodári snažili lepšie pochopiť optimálne množstvo opelenia potrebného na zvýšenie množstva úrody. Mali by aj preveriť, či je úroveň pesticídov a hnojív umiestnených na poliach primeraná.

"Trendy, ktoré teraz vidíme, nás pripravujú na problémy s potravinovou bezpečnosťou," uviedla Winfreeová. „Zatiaľ nie sme v úplnej kríze, trendy sa však nevyvíjajú správnym smerom. Naša štúdia ukazuje, že to nie je problém ( ktorý príde ) za 10 alebo 20 rokov - deje sa to práve teraz.“

Vo Francúzsku sa začína montáž najväčšieho projektu jadrovej fúzie na svete
Cieľom projektu je poukázať na to, že je možné vyrábať čistú energiu z fúzie na komerčnej úrovni Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Mário Martinka