M. Kolíková by chcela z finančnej pomoci EÚ zriadiť nové súdy aj úrady
28 | 07 | 2020 I TASR

Novým projektom, ktorý by sa mohol z pomoci EÚ financovať, by mohol byť aj úrad pre majetkové priznania alebo zriadenie mestských súdov, či už v Bratislave alebo aj v Košiciach.


Zriadenie Najvyššieho správneho súdu, mestských súdov alebo úradov pre správu zaisteného majetku či majetkové priznania by chcela ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) financovať z osobitnej pomoci EÚ vyčlenenej na boj s koronakrízou. TASR o tom informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Projekt, ktorý má predbežný názov Posilnenie kapacít právneho štátu, by tak mohol financovať niektoré z Kolíkovej deklarovaných reformných krokov, ktorými chce očistiť justičné prostredie. Napríklad Najvyšší správny súd je inštitúcia, o ktorej sa na rezorte spravodlivosti hovorí už mesiace.

Na tento súd by prešla správna agenda z Najvyššieho súdu SR a okrem toho by pod seba zobral aj disciplinárne stíhania sudcov a prokurátorov. Fungovať by mal už od budúceho roku s predpokladaným sídlom v Bratislave.

Zlato zažíva historické chvíle, môže podľa analytikov ešte ďalej rásť
Pod nárast ceny zlata sa podpísala neistota okolo ďalšieho vývoja koronavírusu, aj oslabujúci americký dolár. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | SITA


Ďalším z projektov, ktorý by mohla pomoc z EÚ financovať, je aj zriadenie úradu pre správu zaisteného majetku. Ten by fungoval pod rezortom spravodlivosti a s ním by sa zriadili aj nové inštitúty v rámci trestného procesu.

Súčasťou tých bude aj spôsob na zaistenie nehnuteľnosti, čo doteraz nebolo možné. Rovnako by mal nový úrad zaistiť, aby bol majetok zhabaný ešte pred odsúdením páchateľa a bolo znemožnené ho prepisovať na príbuzných.

Novým projektom, ktorý by sa mohol z pomoci EÚ financovať, by mohol byť aj úrad pre majetkové priznania alebo zriadenie mestských súdov, či už v Bratislave alebo aj v Košiciach.

Počet smerákov na rezortoch Sme rodina stúpol, dostali lukratívne posty v NDS
Dvaja kandidáti strany Smer, ktorí na kandidačnej listine v parlamentných voľbách figurovali pod číslami 49 a 97, dostali vysoké posty v Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Rezort dopravy, pod ktorý NDS spadá, riadi hnutie Sme rodina s ministrom... Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok