Zlato zažíva historické chvíle, môže podľa analytikov ešte ďalej rásť
28 | 07 | 2020 I SITA

Pod nárast ceny zlata sa podpísala neistota okolo ďalšieho vývoja koronavírusu, aj oslabujúci americký dolár.


Zlato zažíva historické chvíle, keď sa po výrazných nárastoch z posledného obdobia nachádza na maximách. Blíži sa k pokoreniu hranice dvetisíc dolárov za uncu. Začiatkom roka bola pritom cena zlata okolo 1 549 dolárov.

Pod nárast sa podľa vedúceho oddelenia produkt manažmentu v Tatra Asset Managemente Martina Smreka podpísala neistota okolo ďalšieho vývoja koronavírusu, aj oslabujúci americký dolár. "I keď je cena zlata rekordná, môže ešte ďalej rásť," doplnil hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora.

V USA majú s nákazou podľa Pikoru celkom citeľný problém a nové štatistiky nesignalizujú sľubované prudké oživenie. "

Rusko poráža USA v boji o obrovský čínsky trh s energiou
Podľa správ z portálu Bloomberg sa v júni vyviezlo okolo 396 000 ton ruského skvapalneného zemného plynu (LNG), pričom ide o nárast 20,7% v porovnaní s májom, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Miesto toho stále vidíme problémy na trhu práce. Situácia sa ešte môže zhoršiť," myslí si Pikora. Navyše svet sa bojí zhoršujúcich sa vzťahov Číny a USA. Zaujímavé podľa Pikoru je, že dolár sa prestal považovať za bezpečný prístav a jeho kurz slabne. A čím je dolár slabší, tým je pre Aziatov zlato cenovo dostupnejšie.

Ako pokračoval hlavný ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda, investori masívne investujú do zlata nielen v jeho fyzickej podobe, ale tiež prostredníctvom fondov. Verejne obchodované fondy, ktoré sa špecializujú na investície práve do zlata, v súvislosti s rastúcim dopytom investorov tento rok navýšili objem zlata v držbe o 28 % na 105 mil. troyských uncí. To zodpovedá približne 3 266 tonám zlata.

"Pre porovnanie, napríklad Česká národná banka v súčasnosti drží deväť ton zlata, čo sú všetky české štátne rezervy tohto kovu," skonštatoval Kovanda.

Egyptská armáda použila falošnú fotografiu na oznámenie spoločných námorných cvičení s Francúzskom
Egyptské ministerstvo obrany použilo starú fotografiu francúzskej vojnovej lode na oznámenie správ o spoločných cvičeniach s Francúzskom, zatiaľ čo egyptská loď bola do fotky pridaná v programe na úpravu fotografií, zistila turecká agentúra... Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Výrazne stúpa aj cena striebra. A takzvaným bezpečným prístavom je okrem zlata a striebra v očiach viacerých investorov podľa Kovandu aj najrozšírenejšia kryptomena - bitcoin, ktorá je niekedy označovaná aj ako zlato 21. storočia či ako digitálne zlato. Cena bitcoinu cez víkend prelomila hranicu 10-tisíc dolárov za kus a smeruje k cenovému maximu prakticky za celý posledný rok.

Každý investor má podľa prevádzkového riaditeľa Golden Oak Trust Františka Burdu voľnú ruku a môže správne rozdeliť svoje investície. "Aj vďaka pandémii si ľudia začínajú uvedomovať význam a silu zlata. Pre bežného človeka nie je dôležité správne načasovanie, ale priebežné nakupovanie zlata za vyššie aj nižšie ceny. Je to rozumný spôsob, pri ktorom využívate tzv. priemerovanie ceny a žltý kov tak nakupujete efektívnejšie," hovorí Burda.

Ak chce niekto investovať do zlata, nepotrebuje podľa Burdu veľký kapitál. Stačí niekolko desiatok eur mesačne a investovať môže napríklad cez sporiaci program do zlatých mincí. "Sporíte tak priebežne po čiastkach, ktoré si môžete dovoliť a vždy si keď nasporíte na jednu mincu, doručia vám ju domov," dodáva Burda.

(1 EUR = 1,176 USD)

Trumpov protimigračný múr zvalil hurikán Hanna (VIDEO)
Trumpova stena na videu medzi hranicou Mexika a USA v Texase nedokázala vydržať silu prírody. Aj keď bola spochybnená jeho autentickosť, video upútalo veľkú pozornosť u Trumpových kritikov, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Marek Molnár