Juraja Novockého vymenovali za európskeho prokurátora
28 | 07 | 2020 I SITA

Slovenský prokurátor Juraj Novocký bol vymenovaný za jedného z 22 prokurátorov Európskej prokuratúry. Na svojej internetovej stránke to uvádza Rada Európskej únie.


„Prokurátori budú dohliadať nad vyšetrovaním a trestným stíhaním a spolu s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Codruţovou Kövesiovou vytvoria kolégium Európskej prokuratúry,” uvádza rada s tým, že európski prokurátori sa vymenúvajú na neobnoviteľné funkčné obdobie šiestich rokov.

„Rada môže na konci tohto obdobia rozhodnúť o jeho predĺžení o najviac tri roky,” uvádza sa na stránke. Novocký je prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Spolu s kolegom Vladimírom Turanom dozoroval vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka.

Hlavným cieľom Európskej prokuratúry má byť zvýšenie úrovne ochrany finančných záujmov Európskej únie v členských štátoch. Európski delegovaní prokurátori, ktorí konajú v mene Európskej prokuratúry vo svojich členských štátoch, majú mať rovnaké právomoci ako vnútroštátni prokurátori, pokiaľ ide o vyšetrovanie, trestné stíhanie a podanie obžaloby na súd.

M. Kolíková by chcela z finančnej pomoci EÚ zriadiť nové súdy aj úrady
Novým projektom, ktorý by sa mohol z pomoci EÚ financovať, by mohol byť aj úrad pre majetkové priznania alebo zriadenie mestských súdov, či už v Bratislave alebo aj v Košiciach. Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | TASR