Ruská FSB zneškodnila muža, ktorý v Moskve plánoval masovú streľbu
27 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok vyhlásila, že zmarila plánovaný útok militanta v Moskve a zastrelila nemenovaného muža, ktorý podľa nej plánoval masovú streľbu na preľudnenom verejnom priestranstve. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.


Štátny televízny kanál Rossija 24 odvysielal fotografiu inkriminovaného militanta, ktorý podľa FSB pochádzal z bližšie nešpecifikovanej stredoázijskej krajiny. Muž na danom zábere ležal mŕtvy tvárou dolu k zemi, pričom neďaleko od neho bola pohodená útočná puška typu kalašnikov.

Útočník spustil na členov FSB paľbu, keď sa ho pokúsili zatknúť na jednom z moskovských predmestí. Na televíznych záberoch bolo vidno aj športovú tašku obsahujúcu tri ručné granáty. FSB tvrdí, že muž mal prepojenie na medzinárodnú militantnú skupinu v Sýrii. Úrady taktiež zatkli brata podozrivého, pričom pátranie prebieha aj po možných komplicoch.



Rusko sa v minulosti viackrát stalo terčom útokov, za ktorými stáli islamistické militantné skupiny - vrátane incidentu z roku 2017, keď si výbuch v petrohradskom metre vyžiadal 15 mŕtvych. Bezpečnostní činitelia uviedli, že tisícky obyvateľov z postsovietskych republík v Strednej Ázii alebo z ruského regiónu Severné Kaukazsko s prevažne moslimským obyvateľstvom vycestovali do Sýrie alebo Iraku za účelom bojovať po boku militantných skupín.

Ruská nadzvuková raketa Zircon „dokazuje svoje jedinečné vlastnosti“
Testy rakety Zircon, jednej z niekoľkých nadzvukových zbraní ruskej armády, sa úspešne blížia ku koncu, uviedlo ministerstvo obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár