Putin sľúbil ruskej armáde hypersonickú zbraň aj 40 nových plavidiel
26 | 07 | 2020 I TASR

V Rusku sa testuje nová hypersonická protilodná riadená strela Cirkon.


Ruské námorníctvo dostane hypersonickú zbraň, aká nemá vo svete obdobu, prisľúbil v nedeľu ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa v Petrohrade zúčastnil na slávnostnej prehliadke pri príležitosti Dňa ruského námorníctva.

Putin vo svojom prejave pred prehliadkou okrem toho avizoval, že ruská vojenská flotila dostane tento rok aj 40 nových plavidiel. Slávnostné prehliadky ruského námorníctva sa v nedeľu okrem Petrohradu konali aj v ďalších šiestich prístavných mestách Ruska, ako aj v sýrskom prístave Tartús, kde je ruská námorná základňa.

Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá pripomenula, že v Rusku sa testuje nová hypersonická protilodná riadená strela Cirkon. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu pre Interfax potvrdilo, že "strela Cirkon sa úspešne dokončuje".

Ukrajina - štátny prevrat ako komerčný podnik (Alexander Dudčak)
Komentár Alexandra Dudčaka (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Test uskutočnený z paluby fregaty Admirál Gorškov "potvrdil jedinečné taktické a technické vlastnosti tejto strely z hľadiska rozsahu a presnosti streľby, ako aj jej nadzvukovú rýchlosť," uvádza sa v správe ministerstva obrany.

Protilodná hypersonická strela 3M22 Cirkon, ktorá je odpaľovaná z lodí a ponoriek, má dolet viac než 1000 kilometrov a dokáže vyvinúť rýchlosť deväťnásobku rýchlosti zvuku. Vo februári roku 2020 vykonala fregata Admirál Gorškov skúšobné odpálenie strely Cirkon, a to z Barentsovho mora na pozemné ciele na polygóne na severnom Urale. Cirkon preletel vyše 500 kilometrov.

Mesiac pred tým Rusko skúšalo inú strelu, Kinžal, ktorá má mať dolet až 2000 kilometrov. Putin vo svojej správe o stave Ruska adresovanej Federálnemu zhromaždeniu vo februári minulého roku oznámil, že raketa Cirkon bude schopná zasiahnuť pozemné ciele a ciele na mori vo vzdialenosti viac ako 1000 kilometrov.

Rakety Cirkon sa podľa Putina majú stať súčasťou výzbroje ruských plavidiel, ktoré už disponujú strelami s plochou dráhou letu Kalibr. Tie ruské námorníctvo otestovalo aj v bojoch v Sýrii. Podľa ruskej armády sa dokončujú i práce na vytvorení ponorkového komplexu vybaveného bezpilotnými zariadeniami Posejdon, informovala v nedeľu rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Ako chcú USA pomocou Grónska a tunela pod Beringovým prielivom odtrhnúť Čukotku od Ruska (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Iveta Machová