Ceny pohonných látok sa nebudú výrazne meniť, predpokladá analytička
26 | 07 | 2020 I SITA

Na slovenských čerpacích staniciach by mala pokračovať pokojná atmosféra. Analytička ani v nasledujúcom týždni nepredpokladá výraznejšie zmeny v cenách benzínov či motorovej nafty.


„Vzhľadom na vývoj v predchádzajúcich dvoch týždňoch, kedy bola aktivita na ropnom trhu utlmená, očakávame, že benzín na našich pumpách bude v nasledujúcom týždni taktiež stagnovať alebo len veľmi mierne rásť o pár desatín percenta,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Ceny benzínu na našich pumpách rástli minulý týždeň, ale len veľmi mierne. Priemerná cena 95-oktánového benzínu sa v minulom tohtoročnom týždni oproti predchádzajúcemu týždňu zvýšila o 0,1 % a nachádzala sa tak na úrovni 1,175 eur za liter. Podobný vývoj zaznamenal aj 98-oktánový benzín. Jeho priemerná cena sa zvýšila len o 0,2 % na úroveň 1,362 eur za liter. Najvýraznejšie sa zvýšili ceny nafty, a to o 0,9 % na hodnotu 1,046 eur za liter.

V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín aj nafta stále lacnejšia o zhruba 11 až 17 %. „V posledných týždňoch sme, až na menšie výnimky, svedkami rastúcich cien benzínu na našich pumpách, čo odráža vývoj na svetovom trhu s ropou,“ podotkla Glasová.

Občianske preukazy s odtlačkami prstov nás čakajú už budúci rok!
Nové občianske preukazy na báze biometrických údajov nahradia doterajšie doklady s fotografiou. Ministerstvo vnútra už podpísalo zmluvu na nové doklady za bezmála 45 miliónov eur. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Počas minulého týždňa (29. týždeň) sa ropný trh vyvíjal stabilne a ropa Brent sa pohybovala v okolí hladiny 43 amerických dolárov za barel. Utlmená obchodná aktivita podľa analytičky zrejme súvisí už aj s letnou dovolenkovou sezónou.

Ani obnovovanie karanténnych opatrení v Kalifornii ropným trhom príliš nezamávalo. Na ropnom trhu v podstate pretrváva cenová stabilita, a to napriek rastúcemu počtu novo nakazených nielen v USA, ale napríklad aj v Austrálii a Španielsku. „To vrhá tieň na budúce oživovanie globálnej ekonomiky,“ myslí si Glasová.

Počas tohto týždňa (30. týždeň) sa ropa Brent opäť vyvíjala v podstate stabilne a pohybovala sa v okolí hladiny 43 až 44 dolárov za barel. „Svedkami takéhoto prázdninového režimu na ropnom trhu budeme zrejme aj nasledujúci týždeň. Od vývoja cien čierneho zlata závisí aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach,“ konštatovala Glasová.

Podpora startupov je podľa centrálneho depozitára dobrá cesta k rozvoju kapitálového trhu
Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR sa rozhodol spolupracovať s podnikateľským akcelerátorom Perry Talents. Podpora inovatívnych firiem a startupov je totiž podľa CDCP prirodzenou úlohou centrálnych depozitárov vo vyspelých krajinách.... Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | SITA