Univerzita Komenského hľadá Matovičov študijný spis, zisťujú meno jeho oponenta
25 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Univerzita Komenského v Bratislave hľadá vo svojich archívoch mená ľudí, ktorí pred 22 rokmi sedeli v komisii pri štátniciach Igora Matoviča (OĽaNO). Od vypuknutia premiérovej kauzy totiž doteraz nie je známe meno oponenta Matovičovej diplomovej práce. 


V študijnom spise by sa okrem mien členov komisie malo nachádzať aj hodnotenie premiérovej diplomovej práce zo strany školiteľa a oponenta diplomovej práce. "Nie je dôvod, prečo tieto informácie skrývať,“ povedal v tejto súvislosti pre denník SME prorektor UK pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk.

SME pripomína, že na rozdiel od školiteľa, ktorý počas písania práce svojho zverenca usmerňuje, si oponenta študent sám nevyberá. Malo by ísť o odborníka na konkrétnu tému, ktorý dokáže záverečnú prácu objektívne a dôsledne zhodnotiť. 

Kde dovolenkujú naši politici?
"Domáca dovolenka vyzerá ešte horšie, ako keby ste išli do Chorvátska,“ povedal poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD). Dodal že prvý raz si na Slovensku uvedomuje, „ako je nás veľa“. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | SITA


Matovič pritom tvrdil, že ako so svojim vedúcim záverečnej práce tak aj s oponentom dovolenkoval pred odovzdávaním práce v roku 1998 Chorvátsku. Práve počas tohto pobytu pri mori mala súčasnému premiérovi diplomovku prepísať sestra jeho kamaráta. 

Študijný spis, po ktorom univerzita momentálne pátra, by sa mal nachádzať v v centrálnom archíve Univerzity Komenského v bratislavskej Mlynskej doline. Spis sa doposiaľ nájsť nepodarilo. "Nie sú bežne k dispozícii v Akademickej knižnici tak, ako záverečné práce, ale sú súčasťou spisu, ktorý sa po istom čase archivuje,“ povedala Lenka Miller, hovorkyňa univerzity. 

To, že univerzita pátra po spise v archíve, potvrdil aj dekan fakulty managementu Michal Greguš. Ten sa len pred niekoľkými dňami postavil na Matovičovu obranu a povedal, že z jeho strany išlo iba o lajdáctvo a mladícku nerozvážnosť. 

Je to ponorka? Nie, je to tank! Ruskí vojaci prešli v T-72 cez riečne koryto (VIDEO)
Ruský hlavný bojový tank T-72 prešiel v priebehu desaťročí mnohými úpravami, pričom teraz dokáže prejsť riečnym korytom, ako to je možné vidieť na pôsobivom videu od ruského ministerstva obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Meno doposiaľ neznámeho oponenta sa dostalo do pozornosti médií po tom, ako začal premiér tvrdiť, že s ním údajne dovolenkoval. Istý si tým ale úplne nebol a bližšie sa k veci nevyjadroval, lebo ho podľa vlastných slov chcel uchrániť pred „verejným lynčom“. 

Podľa Milana Ftáčnika z Katedry matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského by prípadná Matovičova dovolenka so školiteľom mohla predstavovať problém. Ak by sa totiž do písania diplomovej práce zapojil, nemal by ju neskôr hodnotiť. "To by potom hodnotil aj časť svojej práce a to je v akademických kruhoch neprípustné,“ tvrdí Ftáčnik. 

Matovičovím školiteľom bol bývalý dekan fakulty managementu Jozef Komorník, ktorý minulý rok zomrel, pripomína SME. Jeho syn Pavel Kmotrík však odmieta, že bol on či jeho otec niekedy s Matovičom na dovolenke. Odmieta aj to, že bývalý dekan Matovičovu záverečnú prácu písal. 

Rusko a Čína pravdepodobne vybudujú spoločnú mesačnú základňu
Moskva a Peking sú pripravení spojiť sily pre vesmírnu odyseu 21. storočia, uviedol vysoko postavený ruský úradník vesmírneho sektora, ktorý tvrdí, že Rusko a Čína sa dohodli, že budú spolupracovať na výstavbe výskumného zariadenia na Mesiaci,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár