Ruský plynovod Nord Stream 2 výrazne zníži ceny plynu v Európe
25 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Európski spotrebitelia budú profitovať z nižších cien plynu, ak bude dokončený podmorský plynovod Nord Stream 2, ktorý smeruje z Ruska do Nemecka, informuje portál RT.


Analytici očakávajú, že cena plynu v Európe klesne až o 25 percent potom, čo Rusko začne dodávať zemný plyn cez 1200 km dlhú trasu cez Baltské more do Nemecka.

„Ak však Nord Stream 2 ostane nedokončený, očakáva sa, že európsky referenčný plyn TTF bude v budúcom roku spriemerovaný približne na 4 doláre na milión britských tepelných jednotiek. Ak sa projekt dokončí, ako jeho podporovatelia dúfajú začiatkom roku 2021, potom by priemerná cena TTF mohla klesnúť na približne 3 doláre,“ napísali analytici zo spoločnosti Wood Mackenzie.

Title Transfer Facility (TTF) je virtuálnym obchodným miestom pre zemný plyn v Holandsku. Holandská platforma sa tiež považuje za európsky referenčný trh s plynom.

Globálne akcie klesli uprostred rastúceho napätia medzi USA a Čínou
Trhy v Európe a Ázii v piatok poklesli po tom, čo Peking nariadil zatvorenie konzulátu Spojených štátov v meste Čcheng-tu, ako odvetu za zatvorenie čínskeho konzulátu v Houstone, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Nižšie ceny plynu by boli zrejme pre európskych spotrebiteľov „dobrou správou“ a mohli by zvýšiť celkovú spotrebu plynu. Región potrebuje viac dodávok plynu, pretože postupne nahrádza uhlie, aby prešiel na ekologickejšie zdroje energie.

Dokončenie ruského plynovodu by však bolo výzvou pre americké plány na posilnenie vlastných dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) do tohto regiónu. Podľa prognózy spoločnosti Wood Mackenzie by sa dovoz z Ruska zvýšil na úkor vývozcov LNG z USA.

Trumpova administratíva sa už dlho snaží blokovať projekt. Keď pokusy presvedčiť spojencov (najmä Nemecko), že Nord Stream 2 by zvýšil európsku závislosť na Rusku, nefungovali, Washington začal podnikať skutočné kroky.

V minulom roku sa zastavila výstavba plynovodu, pretože USA sa vyhrážali sankciami pre plavidlá zapojené do projektu, čo viedlo švajčiarsku spoločnosť Allseas k stiahnutiu jej lodí z dánskych vôd, kde sa nachádza posledný nedokončený úsek. Moskva sa napriek všetkému snaží dokončiť trasu sama.

EÚ požaduje, aby USA okamžite zrušili neoprávnené clá, keďže Airbus splnil všetky požiadavky WTO
Európska komisia vyzvala USA, aby zrušili „neopodstatnené“ clá, inak budú čeliť odvetným opatreniam, pričom letecký gigant Airbus uviedol, že je v plnom súlade s požiadavkami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), informuje portál... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár