Lego zrušilo hračkársku súpravu V-22 Osprey po obvineniach z propagácie vojenských zariadení
25 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Lego bolo prinútené prudko zrušiť plánované spustenie nového lietadla uprostred internetového odporu, keď nemecká mimovládna organizácia zdôraznila, že americké lietadlo používala armáda USA v Iraku a Afganistane, informuje portál RT.


Nová motorizovaná súprava V-22 Osprey mala plánované spustenie 10. augusta. Avšak aktivistická skupina German Peace Society začala online petíciu, v ktorej vyzvala spoločnosť so sídlom v Dánsku na vyradenie tejto hračkárskej sady.

Skupina poukázala na to, že lietadlo sa používalo na vojenské účely a bolo nasadené na bojové misie na miestach ako Irak, Sýria a Afganistan. Aktivisti tiež tvrdili, že na základe licenčných dohôd spoločnosti Lego s spoločnosťami Boeing a Bell „kto kúpi túto sadu, tak financuje zbrojárske spoločnosti“.

„Spoločnosti vyrábajúce zbrane, ktoré v mnohých krajinách sveta spôsobujú ľudské utrpenie a smrť, by nemali spolupracovať s LEGO,“ uviedla skupina.

Grécko „pripravuje svoje námorníctvo“ v reakcii na turecký prieskum v Egejskom mori
Atény podľa portálu AFP údajne postavili svoju námornú flotilu do stavu zvýšenej pripravenosti, keďže Grécko a Cyprus sprísnili námornú bezpečnosť uprostred rastúceho sporu s Tureckom o morskú oblasť, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Aktivisti tiež tvrdili, že model Osprey porušuje vlastné štandardy spoločnosti a vyhýba sa „realistickým zbraniam a vojenskému materiálu, ktoré deti môžu rozpoznať z miest po celom svete“.

Po prijatí sťažnosti sa Lego rozhodol zrušiť vydanie sady. Spoločnosť uviedla, že súprava bola navrhnutá tak, aby zobrazovala „ako môže vyzerať záchranná verzia lietadla“, ale uznala, že v súčasnosti ju používa iba armáda.

„Máme dlhodobú politiku, aby sme nevytvárali súpravy, ktoré obsahujú skutočné vojenské vozidlá, a preto sme sa rozhodli nepokračovať v uvedení tohto produktu na trh,“ napísala vo vyhlásení spoločnosť Lego.

Turecko a Rusko budú pokračovať v úsilí o dosiahnutie trvalého prímeria v Líbyi
Delegácie Turecka a Ruska sa v stredu stretli v tureckej metropole Ankara, aby spolu prediskutovali vojnu v Líbyi. Obe krajiny, z ktorých každá v konflikte podporuje inú stranu, sa dohodli, že budú pokračovať v úsilí o dlhotrvajúce prímerie v tomto... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR