Británia oznámila „najkomplexnejší chrípkový program v histórii“, ktorého cieľom je zaočkovať až 30 miliónov ľudí
25 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vláda Spojeného kráľovstva výrazne rozšírila svoj bezplatný program na očkovanie proti chrípke, pretože Národná zdravotná služba Spojeného kráľovstva (NHS) sa pripravuje na potenciálnu druhú vlnu Covid-19, informuje portál RT.


Vláda oznámila, že počas nadchádzajúcej chrípkovej sezóny by malo byť zaočkovaných až 30 miliónov ľudí, pričom ide o snahu zmierniť následky možného opätovného výskytu koronavírusu.

Bezplatné zaočkovanie proti chrípke bude po prvýkrát zahŕňať všetkých ľudí nad 50 rokov, ako aj mladistvých v prvom ročníku strednej školy. V predchádzajúcich rokoch bolo očkovanie ponúkané zadarmo každému, kto mal viac ako 65 rokov, ako aj malým deťom, tehotným ženám a ľuďom so závažnými zdravotnými problémami. Vláda však teraz uprednostňuje tých, ktorí sú považovaní za najviac ohrozených.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock označil iniciatívu v oblasti zdravia za „najväčší program očkovania proti chrípke v histórii“. Podľa časopisu Public Health England bolo v rokoch 2019-2020 podaných približne 15 miliónov dávok vakcíny proti chrípke.

WHO má obavy z nárastu nakazených v Európe, krajiny tam sprísňujú opatrenia
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila v piatok obavy z nového nárastu ľudí nakazených koronavírusom v Európe. Británia a Rakúsko už museli sprísniť obmedzenia, ale aj Čína zintenzívnila testovanie, uviedla tlačová agentúra... Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR


Odborníci na zdravie sa obávajú, že v zime by mohla nastať druhá vlna Covid-19, ktorá by sa zhodovala so začiatkom chrípkovej sezóny. Hancock tiež poznamenal, že zvýšenie počtu očkovaní proti chrípke by NHS pomohlo vyrovnať sa s potenciálnym nárastom u prípadov s Covid-19.

Táto iniciatíva prichádza uprostred toho, ako sa krajiny na celom svete snažia vyvinúť účinnú vakcínu proti koronavírusu. Britská pracovná skupina pre vakcíny však začiatkom tohto týždňa varovala, že úspešný imunizačný program proti chorobe nie je ani zďaleka vo finálnom štádiu.

Ministerstvo zdravotníctva chce objednať tri milióny vakcín proti koronavírusu
Rezort zdravotníctva očkovanie proti COVIDu-19 neplánuje zaviesť ako povinnosť. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | SITA