Vedenie agrorezortu diskutovalo s poľnohospodármi v Novohrade
24 | 07 | 2020 I SITA

Vedenie agrorezortu v piatok diskutovalo s poľnohospodármi v okrese Lučenec v regióne Novohrad. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OľaNO) zdôraznil nevyhnutnosť zlepšovania našej potravinovej sebestačnosti, aby sa podiel domácich výrobkov na pultoch obchodov zvyšoval.


"Denne k nám prúdi okolo osemsto kamiónov s potravinami. Máme kvalitnú pôdu, vieme dochovať a dopestovať prvotriedne suroviny a tie by mali ostávať u nás, aby sme ich vedeli spracovávať a vyrábať z nich kvalitné slovenské potraviny," povedal Mičovský popoludní počas diskusie na družstve v Boľkovciach.

Za silné stránky okresu Lučenec označil rezortný štátny tajomník Martin Fecko (OĽaNO) bohaté skúsenosti najmä v ovocinárstve a zeleninárstve. "Vidím tu obrovské príležitosti na pestovanie špeciálnych plodín, na obnovu zeleninárstva, ale aj vznik fariem. Tento región má ideálne podmienky na to, aby sa nám to podarilo," uviedol Fecko predpoludním na stretnutí v Lučenci.

Spor o Matovičovej diplomovej práci nie je len o tých, čo sú za a proti mafii, píše Čaputová
Hlava štátu konštatuje, že Matovičova vláda má dobrý program a ambiciózne ciele najmä v boji s korupciou a úprimne si želá, aby došlo k ich naplneniu. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | SITA


Spomenul viaceré príklady z praxe a tie podľa neho môžu byť silnou motiváciou pre ďalších, ako aj začínajúcich poľnohospodárov. Za potrebné v tejto oblasti pritom považuje aj naštartovanie pozermkovej reformy, ktorá patrí medzi priority ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

"V novom programovom období by malo byť naším cieľom podporovať prvovýrobcov. Intervenčná stratégia sa bude nastavovať tak, aby sa tento sektor oživil," priblížil poverený generálny riaditeľ rezortnej sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb Peter Bognár. "Zároveň je nevyhnutné spájanie poľnohospodárov s potravinármi. Dobrá spolupráca je základom úspechu," dodal.


Novohrad patrí na Slovensku medzi regióny s veľmi dobrými podmienkami na poľnohospodárstvo. V roku 2018 tu zaviedli systém označovania produktov značkou Regionálny produkt Novohrad, aktuálne zahŕňa certifikovaných 28 potravinových a 37 remeselných produktov celkovo od 55 výrobcov.


Ministerstvo zdravotníctva chce objednať tri milióny vakcín proti koronavírusu
Rezort zdravotníctva očkovanie proti COVIDu-19 neplánuje zaviesť ako povinnosť. Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | SITA