Peking ponúka Latinskej Amerike pôžičku vo výške 1 miliardy dolárov, aby jej pomohol získať čínsku vakcínu proti Covid-19
24 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Mexické ministerstvo zahraničných vecí v stredu uviedlo, že Čína plánuje poskytnúť pôžičku vo výške 1 miliardy dolárov na sprístupnenie svojej vakcíny proti Covid-19 pre krajiny z Latinskej Ameriky a Karibiku, informuje portál RT.


Podľa mexického ministerstva zahraničných vecí sa Čína zaviazala dodržať sľub na virtuálnom stretnutí ministrov niektorých latinskoamerických a karibských krajín.

Na virtuálnom stretnutí sa zúčastnili aj Argentína, Barbados, Čile, Kolumbia, Kostarika, Kuba, Dominikánska republika, Ekvádor, Trinidad a Tobago, Panama, Peru a Uruguaj, pričom diskutovali o spolupráci pri riešení následkov pandémie.

"Čínsky minister zahraničných vecí zdôraznil, že vakcína vyvinutá v jeho krajine bude verejným statkom so všeobecným prístupom a že jeho krajina poskytne pôžičku vo výške 1 miliardy dolárov na podporu k jej prístupu," uviedlo mexické ministerstvo bez poskytnutí akýchkoľvek podrobností o tom, kedy bude možné takúto vakcínu distribuovať.

Pompeo údajne v Londýne povedal, že šéfa WHO si kúpila čínska vláda
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo údajne počas svojej návštevy Londýna povedať britským zákonodarcom, že šéfa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa si "kúpila čínska vláda". Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Čína je jednou z niekoľkých krajín, ktorá v pretekoch postupuje dopredu a vyvinula vakcínu proti Covid-19. Čínska biofarmaceutická spoločnosť Sinovac Biotech vytvára vakcínu, ktorá ako tretia na svete ide do finálnej fázy testovania.

Čína je za ôsmimi z 19 kandidátov pri testovaní vakcíny na ľuďoch. Medzi jej vedúce produkty patrí experimentálna vakcína Sinovac a druhá vakcína vyvinutá armádou CanSino.

Grécko „pripravuje svoje námorníctvo“ v reakcii na turecký prieskum v Egejskom mori
Atény podľa portálu AFP údajne postavili svoju námornú flotilu do stavu zvýšenej pripravenosti, keďže Grécko a Cyprus sprísnili námornú bezpečnosť uprostred rastúceho sporu s Tureckom o morskú oblasť, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Marek Molnár