Bude žiadať uchádzačov vo výberových konaniach v rámci rezortu o väčšiu transparentnosť, tvrdí Budaj
24 | 07 | 2020 I SITA

Ján Budaj (OĽaNO) požiadal výberové komisie Ministerstva životného prostredia SR (MŽP), aby dopredu žiadali od uchádzačov súhlas so zverejňovaním výsledkov výberového konania, ich projektu aj súhlas s verejným vypočúvaním. Budaj o tom informoval v statuse na sociálnej sieti.


Šéf envirorezortu tak reagoval na kritiku mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko (TIS). Tá si od MŽP vyžiadala výsledky výberového konania na post riaditeľa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV š.p.), ktoré prebiehalo v júni tohto roku. Envirorezort však po troch týždňoch poslal mimovládke súpis výsledkov výberového konania, kde boli všetky údaje, okrem údajov o víťazovi výberového konania, začiernené.

„Nový šéf štátneho podniku porazil 19 anonymov,“ reagovala na poskytnuté údaje TIS. Ministerstvo nezverejnilo ani mená dvoch členov výberovej komisie, ktorí neboli jeho zamestnancami, hoci jeden z nich už proces výberu verejne komentoval. „Vodohospodárska výstavba je dôležitým štátnym podnikom s množstvom strategických objektov, ročnými výnosmi 122 miliónov eur a aktívami za 1,3 miliardy eur. Výber jej šéfa by tak mal podliehať verejnej kontrole,“ uviedla TIS na sociálnej sieti.

Výberové konanie napokon vyhral Vladimír Kollár. O tom, že bude víťazom výberového konania, však niektoré médiá ešte pred oficiálnym ukončením výberového konania informoval anonym. „Takýto podnet ešte nemusí nič znamenať a môže byť pokusom o manipuláciu sám o sebe, no ministerstvu sa za takýchto okolností bude férovosť výberu isto obhajovať ťažšie,“ konštatovala mimovládka.

Trestné stíhanie v prípade rigoróznej práce Danka zastavili, potvrdila polícia
Trestné stíhanie v prípade rigoróznej práce expredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) je zastavené, pričom rozhodnutie vyšetrovateľa je právoplatné. Pre TASR to potvrdila Petra Kováčiková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej... Čítať ďalej
24 | 07 | 2020 | TASR


Budaj na kritiku reagoval statusom na sociálnej sieti. „Vyjadreniam tejto mimovládky dávam obvykle zapravdu a aj teraz s jej kritikou súhlasím. Nie je ale pravdou, že V.Kollár porážal anonymov. Výberová komisia MŽP urobila chybu, keď si vopred nevyžiadala od uchádzačov súhlas so zverejnením ich mien, projektov a výsledkov hodnotenia. Mali predvídať, že po súťaži už väčšina z nich nebude ochotná prejaviť tú transparentnosť, s ktorej sľubmi sa prezentovali v súťaži,“ uviedol Budaj v statuse.

Zároveň informoval, že po skúsenosti s výberovým konaním na nového šéfa VV š.p. envirorezort zmení prístup. „Od tejto skúsenosti som vydal pokyn voči každej výberovej komisii ministerstva, aby žiadala - áno, nad rámec zákona - vopred súhlas uchádzačov s verejným vypočutím, a tiež súhlas s publikovaním výsledkov výberového konania, aj projektu,“ napísal.

Budaj avizuje, že bude zároveň iniciovať zmenu legislatívy týkajúcej sa verejných výberových konaní. Šéf „zeleného“ rezortu chce, aby poskytovanie potrebných súhlasov zo strany uchádzačov nebolo len ich možnosťou, ale povinnosťou.