Prepustili šéfredaktora Index.hu, Momentum chystá demonštráciu
23 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Šéfredaktora maďarského spravodajského servera Index.hu Szabolcsa Dullu v stredu prepustili zo zamestnania. Novinári Index.hu označili tento krok za neprijateľný, informoval server media1.hu.


Len pred mesiacom Szabolcs Dull hovoril o vonkajších tlakoch, ktoré by mohli smerovať k ukončeniu činnosti ním vedenej redakcie. Informáciu o tom, že Dull dostal výpoveď, zverejnil László Bodolai, predseda kuratória Nadácie pre maďarský rozvoj (MFA), ktorá vlastní spoločnosť Index.hu Zrt.

Mimoparlamentné hnutie Momentum pripravuje na piatok v Budapešti protestný pochod proti ďalšiemu útoku voči slobode tlače. Pochod povedie od redakcie Indexu k sídlu úradu vlády v niekdajšom karmelitánskom kláštore.

Novovymenovaný generálny riaditeľ Indexu Pál Szombathy vo štvrtok pre komerčnú televíziu ATV povedal, že nešťastná komunikácia medzi Bodolaim a Dullom viedla ku kríze vzájomnej dôvery. Podľa Szombathyho slov nie je zrejmé, prečo si novinári Indexu myslia, že je ohrozená nezávislosť ich redakcie. Pripomenul, že v júni boli medializované informácie o plánovanej reorganizácii redakcie ako súčasti opatrení, reagujúcich na výpadok príjmov z reklamy vplyvom koronavírusovej pandémie. Tieto plány sa však podľa neho nezrealizovali.

Stanica Hlas Ameriky sa môže stať propagandou "zlého druhu", varujú liberálne médiá
Mainstreamové médiá a demokrati vyjú na protest, že nový vedúci americkej propagandistickej agentúry by z toho mohol urobiť… propagandistickú agentúru, pričom tiež "doslova" zabíjajú ľudí tým, že im odopierajú víza, píše vo svojom komentári Nebojsa... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Server 24.hu v júni uviedol, že plán reorganizácie ráta s využitím externých zdrojov správ v niektorých oblastiach, čo by znemožnilo zachovať súčasné fungovanie redakcie.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) koncom vlaňajška zverejnila správu založenú na záveroch medzinárodnej misie na monitorovanie slobody tlače. Konštatovalo sa v nej, že úroveň kontroly médií v Maďarsku nemá obdobu v žiadnom členskom štáte EÚ. V správe sa píše, že v Maďarsku došlo k dramatickému úpadku slobody tlače.

Na umlčanie kritiky médií vláda využila celý rad dobre pripravených metód vrátane nákupu médií, vynútenej likvidácie titulov, kontroly riadenia nezávislých médií a ohováračských kampaní proti kritickým reportérom. Výsledkom je, že veľká časť obyvateľstva, najmä vo vidieckych oblastiach, prišla o možnosť prístupu k nezávislým správam a informáciám.

Západné médiá „nesklamali“ ani pri hlasovaní o ruskej ústave (Gevorg Mirzajan)
Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru) Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR