Nová štúdia zistila, že liek proti malárii chlorochín, ktorý propagoval aj Trump, nepotlačuje Covid-19
23 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Nemeckí vedci nenašli žiadne dôkazy o tom, že antimalarikum chlórchín, o ktorom sa všeobecne hovorí, že má zabrániť Covid-19, môže skutočne zabrániť infekcii v ľudských pľúcnych bunkách, informuje portál RT.


Nové zistenie vedcov z Infekčnej biologickej jednotky Nemeckého primárneho centra (DPZ) nadväzuje na štúdie, ktoré ukázali, že chlórchín potlačil šírenie choroby v obličkových bunkách afrických zelených opíc. Avšak napriek nášmu podobnému genetickému zloženiu, chlorochín nedokáže napodobniť rovnaké výsledky v našich ľudských pľúcnych bunkách.

V máji sa ukázalo, že prezident Donald Trump v skutočnosti používal hydroxychlórchín, formu chlórchínu, ktorá je menej toxická.

Odhalenie spôsobilo veľa kontroverzií, pretože neexistoval dôkaz, že liek skutočne zabraňuje vírusu. V tom istom mesiaci niekoľko štátov Európskej únie zakázalo jeho používanie v boji proti Covid-19.

Toto obdobie záplav v Európe je najhoršie za posledných 500 rokov
Európu zasiahli v posledných desaťročiach častejšie a rozsiahlejšie záplavy, než v ktoromkoľvek inom období za posledných 500 rokov. Vyplýva to z dôkladnej analýzy minulých záplav na kontinente, ktorú zverejnili v stredu. Informovala o tom tlačová... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Nový koronavírus vstupuje do buniek dvoma rôznymi spôsobmi, z ktorých jeden zahŕňa vstup vírusu cez štruktúry nazývané endozómy. Akonáhle je vo vnútri, je aktivovaný typom proteínu. Verí sa, že práve táto časť procesu zabránila infekcii u afrických zelených opíc.

Vedci dúfajú, že po ich objavení bude viac známe, že „antivírusová aktivita chlorochínu je špecifická pre bunkový typ a že chlorochín neblokuje infekciu pľúcnych buniek,“ hovorí Stefan Pohlmann, vedúci oddelenia Infekčnej biológie na DPZ.

Pretože Covid-19 je primárne spôsobený infekciou v bunkách v pľúcach, na ďalšie experimenty by sa mali vyčleniť iba lieky, ktoré sa zameriavajú konkrétne na tieto oblasti tela.

V Čechách možno kvôli koronavírusu posunú voľby
Počet aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 v Českej republike presiahol hranicu 5000. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | TASR