Na odvolávanie sa teším, koaliční poslanci môžu hlasovať slobodne, hovorí Matovič
23 | 07 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Ministra Mičovského premiér zatiaľ nepresvedčil, Milan Krajniak sa chce o tom ešte baviť.


Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa teší, že bude vo štvrtok v Národnej rade (NR) SR čeliť po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu. Vyhlásil to pred štvrtkovým rokovaním vlády SR s tým, že má rád, keď padajú argumenty z jednej i druhej strany.

Deklaruje, že na rokovaní vládneho kabinetu nebude nikoho presviedčať. Naopak, chce vyzvať ministrov a predstaviteľov koaličných strán, aby odkázali svojim poslancom parlamentu, nech hlasujú slobodne a v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

"Dnes som si dohadoval program na piatok (24. 7.) a dohodol som si ho tak, že idem tam, či budem predseda vlády či asistent danej osoby. Som vyrovnaný s jedným i druhým," skonštatoval premiér. Ako však tvrdí, opozícia si mohla nájsť lepší dôvod na jeho odvolávanie, nie takúto banalitu.

Matovič tvrdí, že má v súvislosti so svoju diplomovkou čisté svedomie (aktualizácia)
Premiér odkázal poslancom, aby o jeho odvolaní hlasovali slobodne. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


"Bude nado mnou vynesený ortieľ, či taký alebo onaký, som s tým vyrovnaný. Na zasadnutí vlády budem vyzývať všetkých, aby povedali poslancom svojich strán, aby hlasovali o mojom odvolaní slobodne," podotkol Matovič.
Mičovského premiér zatiaľ nepresvedčil, Krajniak sa chce o tom ešte baviť

Šéfa agrorezortu Jána Mičovského (OĽaNO) predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v kontexte kauzy premiérovej diplomovej práce zatiaľ nepresvedčil. Vyjadril sa tak vo štvrtok pred zasadnutím vlády. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) si zase myslí, že je na premiérovi, ako sa rozhodne, ale vláda sa o tom ešte bude baviť.

„No ja zatiaľ o tom nie som ešte presvedčený, dnes bude o tom veľká rozprava, myslím, že sa všetci k tomu vyjadríme veľmi jasne,“ uviedol Mičovský. Svoj postoj chce predostrieť v Národnej rade (NR) SR. „Určite sa vyjadrím v súlade so svojím presvedčením, svedomím a aj štátnou službou, ktorú momentálne zastávam,“ dodal šéf agrorezortu.

Na novinársku otázku o tom, či je prípad kauzy diplomovej práce Igora Matoviča taký istý ako v prípade Borisa Kollára, odpovedal, že sa vyjadrí tiež „úplne napriamo“, ale až v parlamente.

Neúmyselný úmysel a logika plagiátorstva
Každý, kto sa pri hlasovaní o Matovičovom odvolávaní nezúčastní, alebo zdrží, alebo bude hlasovať proti, bude len schvaľovať nemorálnosť a zlodejinu. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Aneta Leitmanová


„Nevidel som jeho diplomovku, takže neviem vám povedať,“ odpovedal minister práce na novinársku otázku o tom, či ho Matovič presvedčil. Viac k tomu povedať nechcel. Na otázky, či premiéra osloví, aby prácu zverejnil, povedal, že sa o tom ešte budú baviť. „Myslím si, že je na ňom, ako sa rozhodne,“ dodal. Na novinársku otázku o tom, či si myslí, že môže byť niekto plagiátor a nevedieť o tom, odpovedal, že je to zaujímavá otázka.

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR s návrhom na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády sa začne vo štvrtok o 10.00 h. Návrh predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát.

Dôvodov na jeho odvolanie však vidia viacero. Matovič v stredu (22. 7.) deklaroval, že ak ho poslanci NR SR na mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde aj z funkcie predsedu hnutia OĽaNO a z politiky. Vyhlásil tiež, že ak spáchal podvod pri svojej diplomovej práci, urobil tak nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje.

Rezort vnútra nateraz neuvažuje o znovuzavedení povinnej karantény
Ministerstvo vnútra (MV) nateraz neuvažuje o znovuzavedení povinnej karantény. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor MV. Preferovaným riešením je podľa rezortu domáca izolácia do vykonania testu na COVID-19. Ministerstvo tiež dodáva, že v... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | SITA