Matoviča chcú podľa Blanára odvolávať pre jeho nekompetentnosť či neplnenie sľubov
23 | 07 | 2020 I SITA

Opozícia dnes odvoláva Igora Matoviča (OĽaNO) z funkcie predsedu vlády pre nenaplnenie jeho sľubov, odklon od programového vyhlásenia vlády či pre „spackaný bruselský samit".


V rokovacej sále Národnej rady SR (NR SR) to povedal podpredseda opozičnej strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Juraj Blanár, ktorý zároveň v mene 39 poslancov parlamentu predložil návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi. Blanár zároveň ozrejmil, že požiadavka na vyslovenie nedôvery Matovičovi nie je len pre jeho diplomovú prácu, ale tiež pre to, že „celá jeho politická kariéra je založená na podvode, klamstvách a útokoch a krivých obvineniach na politických oponentov“.

„Mrzí ma, že tento návrh sme museli podať v deň, kedy si Slovensko pripomínalo 140. výročie narodenia Milana Rastislava Štefánika. Inak to však nešlo, lebo v čele vlády stojí nekompetentný človek,“ uviedol opozičný poslanec. Kauzu Matovičovej diplomovej práce považuje za „vrchol premiérovho správania sa“.

Fica v Bruseli poznajú pod dvomi pojmami - mladé dievčatá a alkohol, tvrdí Matovič
Niektorí si Fica v Bruseli nevedeli ani spomenúť, tvrdí premiér. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR


Blanár v úvodnom slove spomenul hlavné dôvody, na základe ktorých chcú premiéra odvolať z funkcie. Podľa jeho slov ide o neplnenie sľubu predsedu vlády vykonávať funkciu čestne, svedomito a v záujme občanov; odklon od programového vyhlásenia vlády; nepripravenosť na menežovanie plnenia ústavných povinností vlády; neexistencia ucelenejšej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze a „spackaný bruselský samit“.

„Výsledkom prvých štyroch mesiacov neprofesionálnej práce Igora Matoviča sú katastrofálne predpovede vývoja verejných financií. Predpokladá sa aj rast nezamestnanosti a s tým súvisiace obmedzovanie pracovno-právnej ochrany zamestnancov a ich sociálnych práv. Uvedené skutočnosti preukazujú dôvodnosť uplatnenia najvyššieho ústavného dôsledku zodpovednostného vzťahu medzi NR SR a predsedom vlády,“ priblížil Blanár.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) dnes na druhý pokus otvoril mimoriadnu schôdzu parlamentu k návrhu opozície na odvolanie Igora Matoviča z funkcie predsedu vlády. Prezentovalo sa 124 poslancov, Národná rada SR je teda uznášaniaschopná. Schôdzu inicioval Smer-SD a skupina nezaradených poslancov pléna okolo expremiéra a podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

Premiér škodí SR, kauza jeho práce nie je jediný dôvod odvolať ho, tvrdí Blaha
Opozičný Smer-SD kritizuje postoj koalície k odvolávaniu premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a blokovanie otvorenia mimoriadnej schôdze v riadnom čase. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR