Matovič škodí Slovensku, musí odísť z premiérskeho kresla, hovorí Pellegrini
23 | 07 | 2020 I TASR

Slovensko čelí ekonomickej kríze a tu namiesto koncepcií prichádzajú detinské statusy, povedal Pellegrini o Matovičovi.


Premiér Igor Matovič (OĽaNO) urobil za štyri mesiace vo funkcii toľko lapsusov, že jeho zotrvávanie na čele vlády škodí Slovensku. Každý deň preukazuje svoju nepripravenosť viesť štát, vytvára konflikty. Nie je zmenou, po ktorej spoločnosť volala.

Musí odísť z kresla predsedu vlády, pretože na spoločnosti môže ešte napáchať nezvratné škody. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (nezaradený) v rozprave k opozičnému návrhu na odvolanie predsedu vlády pre kauzu jeho diplomovej práce a pre ďalšie dôvody. Pellegrini tiež poukázal na dvojaký meter premiéra a jeho kolegov vo vláde pri vlastných a cudzích činoch.

"V zahraničnej politike je predseda vlády zúfalo dezorientovaný. Slovensko čelí ekonomickej kríze a tu namiesto koncepcií prichádzajú detinské statusy. Slovensko potrebuje jasnú víziu vývoja, stojíme pred zásadnou otázkou ako ďalej, akú krajinu chceme mať. Predseda vlády musí spolu s rezortmi pracovať na projektoch, lídrovať ich a mať jasnú predstavu, čo chce s krajinou urobiť. A pri pohľade na jeho duševný svet takúto víziu asi nemá," povedal Pellegrini o Matovičovi.

Neviem si predstaviť, že by Fico Matoviča za rokovania chválil, tvrdí politológ
Opozícia si podaním návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) z dôvodu kauzy jeho diplomovej práce a podľa nej nezvládnutých rokovaní na samite v Bruseli štandardne plní svoju kontrolnú úlohu. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | TASR


Premiér podľa neho ukazuje každý deň nepripravenosť viesť štát, rozdeľuje spoločnosť namiesto jej spájania v ťažkých časoch. "Sústreďuje sa na vytváranie konfliktov a delí spoločnosť. Absentuje tu praktická vedomosť, ako riadiť štát, hľadá najkratšie mocenské riešenia zamerané často na okliešťovanie demokracie," doplnil Pellegrini, ktorý Matoviča obvinil z pokusov o koncentráciu moci.

"Vo svojom ekonomickom mikrosvete malého podnikateľa nevníma zložitosť ekonomického života. Je čiernou dierou, ktorá pohltí akékoľvek ekonomické riešenie aj za cenu, že podniky krachujú a hrozí pandémia nezamestnanosti. V zahraničnej politike nevidíme, čo sú jeho priority, partneri. Verejnosť od neho nepočula ucelený koncept, ako si predstavuje slovenskú zahraničnú politiku," opísal Pellegrini. Doplnil, že iba silný líder vie vyviesť krajinu z kritickej situácie a premiér takým lídrom nie je.

Matovič priznal, že rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu a porušil zákon!
Premiér Igor Matovič počas rozpravy k jeho odvolávaniu v parlamente priznal, že svoju rodinu nasťahoval do neskolaudovaného domu, čím porušil zákon. Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Igor Matovič podľa neho nie je zmenou, po ktorej volala slovenská spoločnosť. "Je potrebné, aby odišiel z kresla predsedu vlády, pretože na spoločnosti môže ešte napáchať nezvratné morálne, ekonomické, ako aj zahraničnopolitické škody. Som presvedčený, že sa musíme vrátiť k myšlienke konsenzu, ktorú sme ponúkali prostredníctvo zodpovednej zmeny pred voľbami," zdôraznil Pellegrini. Slovensko si podľa neho zaslúži lepšieho premiéra, ktorý ho aj bude lepšie reprezentovať.

Koaliční poslanci si Matoviča zastali. Eva Hováthová (OĽaNO) hovorí o diametrálnej odlišnosti kauzy Matoviča a kauzy expredsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Podotkla, že Dankovi titul pomohol dostať sa do politiky, pričom Matovič síce prácu 'odflákol', ale písal ju sám a postačovala na obhajobu práce. V súvislosti s autenticitou premiéra podotkla, že je stále rovnaký. Považuje za lepšie, keď na sociálnej sieti komunikuje takto, ako by mal zakrývať korupciu a podobne.

Šeliga neuspel, polícia odmietla jeho trestné oznámenie na Troškovú
Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) neuspel s podaním trestného oznámenia na bývalú hlavnú štátnu radkyňu Máriu Troškovú. Polícia tak nebude vyšetrovať, či mala Trošková v pozícii asistentky expremiéra Roberta Fica prístup k utajovaným... Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok