Mal to byť český Avatar, je z toho hanba za 240 miliónov korún! Režisér teraz mieri na súd
23 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Režisér Tomáš Krejčí chcel natočiť obdobu snímky Avatar, s ktorým by prerazil aj v zahraničí. Namiesto toho nevzniklo až na pár podivných trailerov vôbec nič. Účet 240 miliónov korún (9,1 miliónov eur) urobil z Posledného z Aporveru najdrahší český film.


Ako píše portál Expres, plány boli veľkolepé. Známych českých hercov dopĺňali zahraničné osobnosti, ktoré mali filmu otvoriť dvere do sveta. Mnoho rokov natáčania sa premenilo v jednu veľkú čiernu dieru, do ktorej padalo viac a viac miliónov.

Autori z času na čas na sociálnych sieťach sľubovali novinky, nakoniec aj zverejnili ukážku filmu, ktorá nielenže pôsobila vskutku podivne, ale aj naznačovala, že viac už z toho producenti vyťažiť nie sú schopní. Plagáty lákajúce na premiéru filmu z roku 2017 sú už len komickou bodkou.

Zdeněk Troška prezradil, prečo by slávna trilógia Slunce, seno nebola tak úspešná, keby vznikala dnes
Ako píše portál Instory, tento rok to bude neuveriteľných 37 rokov od chvíle, kedy v malej juhočeskej dedinke naďaleko Volyne začal vtedy takmer začínajúci Zdeněk Troška (67) natáčať prvý diel zo svojej, dnes už veľmi úspešnej komédie Slunce, seno.... Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Timotej Dudka


„Je prakticky isté, že preinvestovaných štvrť miliardy sa nikdy nevráti, je to zabudnutý ohromný balík peňazí, za ktorý mohlo vzniknúť pokojne desať českých filmov strednej ráže,“ okomentoval v novembri počin Posledný z Aporveru filmový publicista Petr Cífka.

„Tomáš Krejčí sa bohužiaľ prejavil ako rozprávkar a staviteľ vzdušných zámkov s nulovým výsledkom. Je dosť bizarné, že človek s takýmito nepríjemnosťami na krku môže ďalej nehanebne fungovať v kultúrnej sfére,“ dodal Cífka.

Film Posledný z Aporveru vznikal pred zeleným plátnom a je jasné, že väčšina peňazí mala byť využitá na efekty, ktoré by mu dodali konečnú podobu. Mnohí špekulovali, že by sa mohla nájsť iná spoločnosť, ktorá by rozpracované dielo odkúpila a dokončila podľa vlastnej predstavy.



Štvrť miliardový pokus sa dostal do dražby len za 18 miliónov korún (683 000 eur), z čoho si režisér Tomáš Krejčí ešte robil srandu. 


„Vidím, že je tam rovnaká cena, za akú sa predával Kolja po Oscaroch, to ma teší,“ zavtipkoval Krejčí, ktorému neskôr už do smiechu veľmi nebolo.

Prípadné dokončenie tohto „hitu“ prakticky znemožňuje nielen to, že herci od prvej klapky pochopiteľne zostarli, ale niektorí už bohužiaľ nie sú medzi živými.

Dcéra chorého Andreja Hryca (70) Wanda: Stres a strach ju menia pred očami!
Akútna leukémia sa podpísala nielen na telesnej schránke chorého herca Andreja Hryca (70), ktorý stratil 60 kíl. Výrazne schudla aj dcéra Wanda (42), ktorá s ním prežíva veľmi ťažké obdobie, informuje portál Blesk. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Peniazmi na vznik filmu prispela aj Česká televízia či Štátny fond kinematografie. Dohromady od nich autori dostali 65 miliónov korún českých (takmer 2,5 milióna eur). Na súde musia tvorcovia čeliť obvineniu z dotačného podvodu, za ktorý im hrozí až desaťročné väzenie.

Režisér Krejčí podľa svojich slov pracoval na filme niekoľko rokov. Natáčanie sa ťahalo so značnými problémami, preťahovala sa postprodukcia a štúdiá žiadali čoraz viac peňazí. Krejčí vtedy využil možnosti spolupráce so spoločnosťou CZ PAP, ktorej konateľom je obvinený Petr Hemmr.

Spoločnosť sľúbila tvorcom, že im poskytne svoje technológie a pomôže film dokončiť. To sa však nestalo.

„My sme nemali na výber. Toto bola posledná možnosť,“ obhajoval sa na súde Krejčí. Ten vraj projekt financoval z vlastných peňazí a roky na ňom pracoval zadarmo. Teraz má byť v exekúcii, prišiel o byt a spláca dlhy.

Odhalené: Takto sa Bolek Polívka chová v súkromí!
Chantal Poullainová a Bolek Polívka spolu už síce nejakú dobu nežijú, na svojho exmanžela však dodnes nedá dopustiť. Svojím spôsobom ho navyše stále miluje, píše portál Stars24. Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Timotej Dudka


Po práci na filme sa mal režisér psychicky zrútiť a trpieť bipolárnou poruchou. Nikto ho nechcel zamestnať a dlho nebol práce vôbec schopný. „Vyrovnávajú sa s tým do dneska,“ cituje Krejčího Česká tisková kancelária.

Premiéra fantasy snímky mala byť už v roku 2009. Neustále zmeny termínov naznačovali, že s filmom niečo nie je v poriadku a postupne od neho začali všetci dávať ruky preč. Herecky sa na filme podieľali Tomáš Klus, Petr Forman, Nela Boudová alebo Hana Vagnerová. Podľa niektorých informácií mala produkcia problémy aj s vyplácaním peňazí hercom.

Súd s obvinenými tvorcami bude prebiehať do štvrtka, priestor pre vyjadrenie dostanú aj znalci.

Hrôzostrašný verdikt pre Vondráčkovú: Bez detí a bez peňazí!
Od návratu z Kanady sa Lucie Vondráčková (40) začína meniť. Zatiaľ čo v minulosti sa objavovala verejne po boku veľkých hviezd, ako bol napríklad Karel Gott († 80), poslednou dobou sa ukazuje v spoločnosti hviezdičiek dávno vyhasnutých, čo sa jej... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Timotej Dudka