Čína pohrozila Británii odplatou za kroky v prospech Hongkončanov
23 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Čína kritizovala vo štvrtok nové opatrenie britskej vlády, ktoré uľahčí občanom Hongkongu získanie občianstva Spojeného kráľovstva. Peking to označil za "porušenie medzinárodného práva a zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny", informovala agentúra Reuters.


Britská vláda svojím konaním "vážne porušila záväzky Británie, keďže zasahuje do vnútorných záležitostí Číny a porušuje medzinárodné právo i základné normy medzinárodných vzťahov," uvádza sa vo vyhlásení čínskeho veľvyslanectva v Londýne. Ambasáda hrozí, že ak nedôjde k náprave, reakcia Číny bude nekompromisná.

Britská vláda v stredu vyhlásila, že od januára 2021 zavedie nový druh víz, ktorý obyvateľom Hongkongu umožní získať britské občianstvo. Obyvatelia Hongkongu so statusom "zahraničných britských občanov", budú môcť v Spojenom kráľovstve žiť, pracovať alebo študovať. Po piatich rokoch pobytu budú môcť požiadať o trvalý pobyt a o ďalších 12 mesiacov budú mať nárok na získanie britského občianstva.

Kto zasahuje do OSN? (Elena Pustovojtová)
Biely dom chce, aby svetová organizácia na udržanie mieru pracovala na princípe America first Čítať ďalej
23 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Zmenu v imigračných pravidlách, ktorá by mohla umožniť takmer trom miliónom Hongkončanov usadiť sa v Británii, ohlásila britská vláda po tom, ako Čína prijala sporný zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu. Ten zakazuje v Hongkongu aktivity smerujúce k odtrhnutiu, podvratnú činnosť zameranú voči ústrednej vláde v Pekingu, zasahovanie zahraničia do miestnej politiky a terorizmus.

Podľa kritikov zákon o národnej bezpečnosti v praxi obmedzí slobody Hongkongu a je v rozpore s dohodou, ktorú Čína uzavrela s Britániou, keď v roku 1997 prevzala túto bývalú britskú kolóniu pod svoju správu.

Trump podpísal zákon o sankciách voči Číne a odňal obchodné výsady Hongkongu
Americký prezident Donald Trump podpísal v utorok zákon, ktorý uvaľuje sankcie na čínskych predstaviteľov a inštitúcie zodpovedné za potlačovanie autonómie Hongkongu. Zároveň zrušil osobitný štatút, ktorý poskytoval Hongkongu výhody pri obchodovaní... Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR