USA budú podľa Pompea v Arktíde aktívnejšie voči Rusku i Číne
22 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu povedal, že USA budú vyvíjať viac aktivity v oblasti Arktídy s cieľom vyvážiť rastúci vplyv Ruska a prekaziť záujmy Číny v tejto oblasti. Informovala o tom agentúra AP.


Pompeo počas stredajšej krátkej návštevy Dánska uvítal znovuotvorenie amerického konzulátu v Grónsku, ktoré je autonómnym dánskym územím. Tento konzulát v grónskom hlavnom meste Nuuk znovuotvorili v júni 2020.

Americký minister zahraničných vecí takisto oznámil novú dohodu o spolupráci s Faerskými ostrovmi, ktoré tiež patria pod Dánske kráľovstvo. Dohoda zahŕňa udržateľnosť v oblasti rybolovu a podporí obchodné vzťahy. "Je to nový deň pre Spojené štáty v Grónsku," povedal Pompeo po tlačovej konferencii s dánskym ministrom zahraničných vecí Jeppem Kofodom.

Pompeo na Twitteri vyjadril spokojnosť i so stretnutím s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou v Kodani. "Naši dánski priatelia sú kľúčoví spojenci počas toho, ako čelíme globálnym výzvam a súčasne postupujeme v oblasti spoločných priorít od globálnej hospodárskej obnovy až po spoluprácu v Arktíde," povedal.

USA chcú s Ruskom súperiť o Severnú morskú cestu
Podľa ruského politológa Andreja Koškina si Američania uvedomili, že bohatstvo Arktídy začína byť vďaka klimatickým zmenám omnoho prístupnejšie. Uviedol portál Nation-news.ru. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Pompeo počas rokovaní s Frederiksenovou i s lídrami Grónska a Faerských ostrovov podľa svojich slov hovoril o význame energetickej nezávislosti najmä od Ruska. Americký prezident Donald Trump minulý rok vyjadril záujem USA o kúpu Grónska, pripomína AP.

Trumpova vláda nesúhlasí s výstavbou plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ktorý by mal privádzať ruský zemný plyn do Nemecka. Trump minulý týždeň spoločnosti, ktoré sa na výstavbe plynovodu podieľajú, varoval, že voči nim USA zavedú sankcie v prípade, ak práce nezastavia.

USA a východoeurópske krajiny podľa AP nesúhlasia s výstavbou plynovodu, pretože podľa nich zvýši závislosť Európy od Ruska v oblasti energie.

Čo hľadali USA v na hranici Ruska v Barentsovom mori? (Elena Pustovojtová)
USA sledovali ruské vojenské objekty a ich pohyb Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Zuzana Perželová