Večná triezvosť bez drog? Nový výskum naznačuje, že „vymazanie“ určitých spomienok môže zabrániť relapsu závislosti
20 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vedci využívajú najmodernejšiu techniku ​​optických vlákien a selektívne „vymazávajú“ spomienky z mozgu myší závislých od morfínu, čo sa môže v budúcnosti preukázať ako revolučná liečba drogovej závislosti, informuje portál RT.


Túžba po braní drog je často aj jej iniciátorom užívania, ale podnetom na relaps je častejšie túžba zmierniť akútne príznaky abstinenčného stavu, ako je nevoľnosť, zvracanie, bolesť a kŕče.

Užívanie drog môže pôsobiť ako silný pamäťový podnet, ktorý spúšťa kompulzívne, návykové správanie a spúšťa relapsy, ale čo keby sme sa mohli naňho zacieliť a „vymazať“ tieto spomienky, pričom by sme úplne odstránili všetky neurologické stopy po drogovej závislosti?

„Aby sme zabránili relapsu, musíme sa naozaj psychicky vyrovnať,“ vysvetlila Xiaoke Chenová, docentka biológie na Fakulte humanitných a prírodných vied Stanfordskej univerzity.

Vedci objavili obrovské podzemné chrámy z doby železnej spojené s dávnymi kráľmi Írska
Medzinárodný tím vedcov odhalil rozsiahly chrámový komplex, o ktorom sa domnievajú, že mohol byť jednorázovým slávnostným centrom praveku v Európe s hlbokými koreňmi írskeho folklóru a mytológie, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Vedci navrhujú liečiť závislosť všeobecne ako problém s pamäťou a prerušením nervovej dráhy zodpovednej za opiáty. V mozgu myší dokázali, že by to mohla byť realizovateľná možnosť a potenciálny nový prístup k liečbe od opioidov, ktoré spustošili USA a ďalšie krajiny po celom svete.

Vo svojom experimente, ktorého podrobnosti boli uverejnené v časopise Neuron, vedci umiestnili myši do dvojstrannej komory s hmatovými a vizuálnymi podnetmi, ktoré sa od seba odlišovali. Na jednej strane bol soľný roztok bez drog, na druhej strane malá dávka morfínu.

Myši boli kondicionované v priebehu štyroch dní, na ktorej strane komory sa nachádzal fyziologický roztok alebo morfín. Do piateho dňa si myši vyvinuli závislosť na lieku.

Nová teória o pôvode vody na Zemi poukazuje na organickú hmotu
Vedci zistili, že je možné vyrábať vodu zohrievaním medzihviezdnej organickej hmoty, čo vedie k teórii, že život z vesmíru bol príčinou vody na Zemi, čím sa spochybňuje myšlienka, že pochádza z ľadu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Vedci zistili, že pomocou techniky založenej na optických vláknach, ktorá je založená na svetle, sa dá presne kontrolovať aktivita rôznych nervových dráh, „vypínaním“ PVT dráhy. Pomocou experimentu vedci odstránili u myši preferencie morfínovej komory.

Nasledujúci deň, bez akéhokoľvek zásahu, myši už nevykazovali žiadne preferencie pre morfínovú komoru.

Chenová rýchlo zdôraznila, že v tomto štádiu liečba ešte nie je „prakticky vhodná na liečbu drogových závislostí u ľudí“. Vedci však dodali, že táto technika sa jedného dňa môže premietnuť do trvalého liečenia ľudí závislých od opioidov.

Vedci použili superpočítač na výpočet atmosférických následkov pri veľkom náraze do planéty (VIDEO)
Vedci pomocou výkonného superpočítača vytvorili 3D simuláciu veľkého nárazu do planéty, ktorá presne ukazuje, aký veľký úder je potrebný na doslovné rozbitie celej atmosféry planéty, informuje portál RT Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár