Kollárov nominant by mal rozhodovať o stovkách miliónov eur, koaliční partneri vyšli s kritikou
20 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Nový štatút podpredsedu vlády pre legislatívu, ktorý má dostať nominant Sme rodina Štefan Holý, neprešiel štandardným pripomienkovým konaním. Holý by napriek tomu mohol dostať nové kompetencie, pričom by rozhodoval o stovkách miliónoch eur tečúcich zo štátneho rozpočtu. 


Podpredseda vlády bude mať v kompetencii posudzovanie toho, akým spôsobom sú využívané interné aj externé konzultačné služby či už ekonomického, finančného alebo právneho charakteru. Nominant Sme rodina by tak po novom mohol zasahovať do rozhodovania o firmách, ktoré si štát vezme, alebo naopak nevezme za poradcu a to naprieč celou štátnou správou, píšu Aktuality.

Holý by taktiež mohol začať s auditom na akomkoľvek rezorte alebo v ústredných orgánoch štátnej správy. Cieľom zmien má byť optimalizácia využívania poradenských služieb najmä pri externých firmách, s ktorými štát spolupracuje.

Voľby by aj v polovici júla vyhralo OĽaNO, kiskovci mimo parlamentu
Priazeň voličov si aktuálne strany Hlas a Smer delia v pomere 16,7 % ku 10,7 %. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


S týmito zmenami ale nesúhlasia všetci koaliční partneri a problémom je aj to, že štatút neprešiel riadnym pripomienkovým konaním. Holý sa tak vyhol námietkam zo strany odborníkov ale aj predstaviteľov koaličných strán, medzi ktorými sa nachádza napríklad ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), ktorá ho ale spochybňovať nechce. 

„Máme rozdelené kompetencie, ktorými disponujeme ako členovia vlády. A s ohľadom na to, že sú tu stanovené presné kompetencie, ktoré pán podpredseda vlády už má, tak ich spochybňovať teraz nie je na mieste,“ povedala pre Aktuality Kolíková. 

Podľa ministerky sa o tom, kto a zároveň v akej miere má mať vo svojej kompetencii takéto právne služby, diskutovalo v rámci koaličných rád. Kolíková sa v tejto veci spolieha na dohodu vlády o novom kontrolnom nástroji, ktorým má byť inštitút na spôsob štátnej advokátskej kancelárie. Ten by vykonával audit, ktorý by mal zamedziť zneužívaniu verejných peňazí zo strany externých firem. 

Globálny komunizmus alebo zákon džungle, koronavírus nás núti vybrať si (Slavoj Žižek)
Keď sa panika kvôli koronavírusu stále rozširuje, musíme urobiť konečnú voľbu - buď uzákoníme najbrutálnejšiu logiku prežitia najvhodnejších alebo nejaký druh znovuobjaveného komunizmu s globálnou koordináciou a spoluprácou, píše vo svojom... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


To, že koaliční partneri majú k novému Holého štatútu pripomienky, potvrdila aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Pochybnosti pritom vyvoláva aj Holého minulosť. Podieľal sa totiž na analýze pre Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), za ktorú Holého firma Noesis Strategies získala 300-tisíc eur. 

Aktuality pripomínajú, že nominant hnutia Sme rodina analýzu stále odmieta zverejniť s odôvodnením, že ide o obchodné tajomstvo. Teraz však ubezpečuje, že sa pri výkone svojej funkcie nebude správať neeticky pričom dodal, že nové právomoci majú kopírovať platný kompetenčný zákon. 

S utajovaním obdobných analýz zo strany externých firiem podľa vlastných slov nesúhlasí ani premiér Igor Matovič (OĽaNO). Podľa Remišovej je už na stole aj novelizácia infozákona, ktorej cieľom je utajovaniu analýz a zmlúv zabrániť. 

Viliama Mišenku rakúske orgány na Slovensko nevydajú
V. Mišenka má rakúske štátne občianstvo, súd na Slovensku mu zatiaľ nehrozí. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | TASR