Takmer polovica repatriovaných občanov rezortom diplomacie bola zo Spojeného kráľovstva
18 | 07 | 2020 I SITA

Takmer polovica všetkých repatriovaných Slovákov Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) bola zo Spojeného kráľovstva.


Vyplýva to z publikácie „Slovenská diplomacie v čase koronakrízy“, ktorú vydalo ministerstvo. Celkovo rezort repatrioval 4 531 ľudí a slovenské zastupiteľské úrady v zahraničí asistovali pri návrate ďalších 1 935 osôb zo 110 krajín sveta.

Podľa slov šéfa diplomacie Ivana Korčoka (nom. SaS) bola repatriácia slovenských občanov zo zahraničia „najväčšou logistickou operáciou od vzniku ministerstva“. Najviac ľudí sa na Slovensko vrátilo zo Spojeného kráľovstva, celkovo išlo o 1 547 občanov. V prípade repatriácií to predstavovalo 46 percent zo všetkých repatriantov, ktorých presun zabezpečoval práve rezort diplomacie.

Na repatriáciu slovenských občanov z celého sveta bolo využitých 179 spojení autobusovou dopravou a 26 repatriačných letov. Slovenku však pri repatriáciách pomohlo aj ďalších 15 krajín, ktoré pomohli vrátiť sa domov 631 Slovákom. Išlo prevažne o Česko, Rakúsko a Maďarsko.

Vzdelávacie poukazy by v budúcnosti mohli nahradiť voľnočasové preukazy, tvrdí Gröhling
Vzdelávacie poukazy by v budúcnosti mohli nahradiť takzvané voľnočasové poukazy. Tie by žiaci využívali v rámci krúžkov podľa vlastného výberu, pričom na rok by mali k dispozícii 700 eur. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | SITA


Druhou krajinou, z ktorej sa Slováci najčastejšie vracali domov, bolo Rakúsko. Rezort diplomacie uvádza, že sa z tejto krajiny sa vrátilo celkovo 605 Slovákov, v prípade počtu repatriácií rezortom to tvorilo osem percent repatriovaných. Nákaza sa tam rozšírila najmä v Tirolsku, kde ľudia pracovali na sezónnych prácach.

Treťou krajinou v poradí boli Spojené štáty americké (USA), odkiaľ sa na Slovensko vrátilo 528 ľudí. Medzi nimi aj minister Korčok, ktorý tam pôsobil ako slovenský veľvyslanec a do úradu nastúpil po absolvovaní dvojtýždňovej karantény. Jeho repatriáciu zabezpečovalo Rakúsko. Návrat z USA tvoril šesť percent repatriácií uskutočnených rezortom.

Bude sa hľadať nový líder do ďalších volieb, povedal L. Kamenický na sneme Smeru
Člen predsedníctva Jaroslav Baška podotkol, že skupina okolo Petra Pellegriniho strane chýbať zrejme bude. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Zo Švédska sa vrátilo celkovo 528 ľudí, z Izraela 232, zo Španielska 317, z Nemecka 239, Holandska 199, zo Švajčiarska 142 a napokon desiatou krajinou s najväčším počtom navrátilcov bolo Portugalsko, z ktorého sa vrátilo 137 Slovákov.

V prípade percentuálneho pomeru repatriácií zabezpečovaných štátom, okrem spomenutého Rakúska, Spojeného kráľovstva a USA najväčší pomer ešte tvorilo Švédsko deväť percent, Španielsko a Nemecko sedem percent, Holandsko päť percent a po štyri percentá tvorili Švajčiarsko, Írsko a Taliansko.

Po príchode z rizikovejších krajín treba ísť do izolácie a otestovať sa, informuje Úrad verejného zdravotníctva
Všetci ľudia prichádzajúci na Slovensko, ktorí počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu neuvedenú v zozname menej rizikových krajín v súvislosti s nákazou novým koronavírusom, sa musia prihlásiť na miestne príslušného regionálneho úradu... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | SITA