Slovenskí vývojári predstavili aplikáciu, ktorá môže pomôcť ľuďom prestať fajčiť
18 | 07 | 2020 I SITA

 Ľuboslav Baláž, ktorý sa dlhodobo venuje neurolingvistickému programovaniu (NLP), sa rozhodol spojiť metódu NLP s virtuálnou realitou. Spojil sa s vývojármi okolo Ivana Daška a výsledok je celosvetovo jedinečná nová Hyper reality aplikácia.


"VR Therapist je prvá aplikácia na svete, ktorá využíva techniku NLP a Hyper realitu. Pomocou ponorenia sa do vlastných predstáv a myšlienok, ktoré sú podporované 3D prostredím vo sfére virtuálnej reality, dochádza k odovzdávaniu informácií a impulzov pre naše vlastné vedomie a podvedomie," vysvetlil Ivan Daško.

Techniky a metódy NLP využívané v tomto prostredí znásobujú účinok jednotlivých podnetov. "Inými slovami, mozog a naše podvedomie reagujú na pocity a emócie, ktoré vyvoláva obsah aplikácie a pomáhajú eliminovať chuť na cigaretu," dodal Ľuboslav Baláž.

Spomínané účinky aplikácie sprostredkúva klientovi, odhodlanému zbaviť sa fajčenia, špeciálny VR headset z virtuálnych okuliarov a slúchadiel. Obrazové a zvukové vnemy v aplikácii navyše dopĺňajú aj čuchové. "Pachy či vône umocňujú prostredie, ktoré tak dokáže človeka úplne pohltiť a ponúknuť mu pocity na úrovni skutočných zážitkov. Unikátne spojenie troch vnemov v jednej aplikácii používateľovi uľahčuje cestu k splneniu cieľa, s ktorým za nami prišiel, či už zbaviť sa fajčenia, alebo stresu," povedal Baláž.

Študenti a učitelia môžu bezplatne získať medzinárodné certifikáty digitálnej gramotnosti a osobnostného rozvoja
Študenti a učitelia môžu získať bezplatne a popri štúdiu medzinárodné certifikáty digitálnej gramotnosti a osobnostného rozvoja. Umožňuje im to národný projekt IT Akadémia - vzdelávanie pre 21. storočie. Na svojej stránke o tom informuje Centrum... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA


Nový produkt má podľa neho perspektívu využitia u jednotlivcov i skupín, môže sa stať napríklad aj zaujímavým zamestnaneckým benefitom pre firmy či vítaným bonusom v ponuke dovolenkového pobytu hotelov, uplatniť by sa mohla u terapeutov, koučov alebo psychológov.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie z roku 2020 fajčí vo svete približne 1,3 miliardy ľudí. Na Slovensku siaha po cigarete 23 % populácie, uvádzajú štatistiky OECD. Rovnako však hovoria, že šesť až sedem z desiatich fajčiarov by sa tohto zlozvyku rado zbavilo. Čísla prezrádzajú, že sa to podarí len štyrom až siedmim percentám.

Novátori už v súčasnosti finišujú s prípravou ďalšej aplikácie, tentoraz zameranej na eliminovanie stresu. K dispozícii majú niekoľko spôsobov riešení, aby sa nová technológia dostala nielen k profesionálom, ale aj ku každému záujemcovi priamo do smartfónu pomocou mobilnej aplikácie. O ich startup sa už začali zaujímať investori, keďže ide o produkt s celosvetovou perspektívou využitia a spoločensky prospešným účinkom, ktorý pomáha ľuďom zbaviť sa príťaže a voľnejšie dýchať.

Jankovská chce ísť na slobodu
Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J., ktorá je vo väzbe, chce ísť na slobodu. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA