Majerský považuje Hlinov záujem o post podpredsedu hnutia ako nehodný bývalého predsedu KDH
18 | 07 | 2020 I SITA

 Podpredseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský považuje zámer Alojza Hlinu uchádzať sa o post podpredsedu KDH za nehodný bývalého predsedu hnutia. Uviedol to v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslal hovorca KDH Stano Župa.


Majerský zatiaľ ako jediný ohlásil kandidatúru za predsedu KDH. Ako však priblížil Župa, kandidovať môže každý člen hnutia a svoju kandidatúru môže ohlásiť aj priamo na sneme, ktorý sa má konať 22. augusta. Ešte predtým sa však uskutočnia okresné snemy, na ktorých sa majú voliť delegáti, ktorí sa následne zúčastnia na celoslovenskom sneme.

„Žiadosť o nomináciu Alojza Hlinu na post podpredsedu strany vnímam ako nehodnú bývalého predsedu. Považujem však za správne v prípade zvolenia za predsedu KDH iniciovať zriadenie poradného orgánu významných osobností, kde by mal Alojz Hlina špeciálne miesto,“ ozrejmil Majerský.

Okresný snem strany Za ľudí v Žiline vyzval Šeligu,aby kandidoval za predsedu
Okresný snem koaličnej strany Za ľudí v Žiline vyzval podpredsedu strany a podpredsedu Národnej rady SR Juraja Šeligu, aby kandidoval na lídra strany. Vyplynulo to z prijatého uznesenia z piatka (17. 7.), o ktorom TASR informoval okresný predseda... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | TASR


Hlina koncom júna pre agentúru SITA uviedol, že úplne by z vedenia KDH odísť nechcel. Rád by zostal jednou z tvárí „umiernenej konzervatívnej politiky na Slovensku“. „Fundamentalistov, fanatikov, či dokonca fašistov s krížikom na saku je v slovenskej politike už naozaj dosť,“ myslí si bývalý líder kresťanských demokratov.

Pokiaľ ide o voľbu predsedu KDH, Hlina povedal, že konzervatívnej strane svedčí určitá miera vnútornej dohody. „Preto som so zámerom, aby sa neprehlbovali rozdiely, už predtým na vnútornom fóre deklaroval, že ak mi Milan Majerský, ktorý je zatiaľ jediný potvrdený kandidát na predsedu KDH, dá návrh, aby som kandidoval na podpredsedu hnutia, že takýto návrh prijmem,“ ozrejmil koncom júna Hlina.

KDH zostáva mimo parlamentu druhé volebné obdobie. V roku 2016 po neúspechu v parlamentných voľbách odstúpil vtedajší predseda Ján Figeľ. Po februárových parlamentných voľbách svoju funkciu zložil aj Hlina. Kresťanskí demokrati v nich získali 4,65 percenta hlasov. Na vstup do parlamentu je pritom potrebná päťpercentná podpora voličov.

Fico by mal dnes začať „poslednú misiu“ na čele strany
Nie je vylúčené, že podpredsedom Smeru sa dnes stane aj poslanec Ľuboš Blaha. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | SITA