USA ohrozujú investorov ruských energetických projektov
16 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo varoval investorov, aby odstúpili od dvoch veľkých ruských projektov Nord Stream 2 a TurkStream, inak budú čeliť sankciám Washingtonu, informuje portál RT.


Pompeo na tlačovej konferencii v stredu uviedol, že ministerstvo zahraničných vecí je pripravené aktualizovať „CAATSA (zákon o boji proti americkým protivníkom prostredníctvom sankcií) tak, aby zahŕňal plynovody Nord Stream 2 a Turkstream“. Tento krok má za cieľ vystaviť akékoľvek investície do týchto projektov tak, aby čelili riziku sankcií.

„Toto varovanie jednoznačne spoločnostiam ukazuje, že pomoc a navádzanie na projekty ruského vplyvu sa nebudú tolerovať. Odstúpte hneď alebo riskujte následky,“ varoval Pompeo.

Hrozba prichádza uprostred toho, ako sa ropovod Nord Stream 2 v Baltskom mori blíži k dokončeniu a lode, ktoré majú položiť posledné kilometre ropovodu, sa už v oblasti nachádzajú. Začiatkom tohto mesiaca dánsky regulátor energií povolil prevádzkovateľovi projektu - Nord Stream 2 AG - používať lode s polohovaním kotiev, čím sa rozšírili predchádzajúce pravidlá, ktoré im doteraz umožňovali používať iba plavidlá vybavené dynamickým polohovacím systémom.

USA vyslali k pobrežiu Venezuely bojovú loď s cieľom zaručiť slobodu plavby
Americké vojenské námorníctvo vyslalo v stredu k pobrežiu Venezuely bojovú loď v reakcii na nadmerné nároky Caracasu v medzinárodných vodách, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Projekt, ktorého cieľom je zvýšiť dodávky ruského plynu do Európy, sa koncom minulého roka zastavil po podobnej hrozbe amerických sankcií. Dovtedy švajčiarsko-holandská ropovodná spoločnosť Allseas stiahla svoje plavidlá z oblasti a prinútila Rusko dokončiť zvyšnú časť samostatne.

Rusko a Nemecko, ktoré do tohto projektu intenzívne investovali spolu s ostatnými európskymi krajinami, opakovane kritizovali USA za zasahovanie do projektu. V júni Berlín uviedol, že nové sankcie proti projektu budú predstavovať „vážne zasahovanie do európskej energetickej bezpečnosti a suverenity EÚ“.

Ďalší ruský energetický projekt, ktorý spomína Pompeo, TurkStream, sa oficiálne začal v januári. Plynovod má celkovú kapacitu 31,5 miliárd metrov kubických, pričom jedna trasa zásobuje Turecko a druhá trasa, na ktorú by sa mohli vzťahovať obmedzenia USA, prepravuje plyn do južnej a juhovýchodnej Európy.

Sedem osôb prišlo o život pri havárii prieskumného lietadla v Turecku
Sedem príslušníkov tureckých bezpečnostných zložiek prišlo o život pri havárii lietadla vo východnej časti krajiny, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR