Odvolať komisára pre deti z funkcie bude možné na základe nových dôvodov
16 | 07 | 2020 I SITA

Odvolať komisára pre deti z funkcie bude možné na základe nových dôvodov. Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes totiž 83 hlasmi schválil vládnu novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.


Plénum bude môcť na základe odôvodneného návrhu príslušného parlamentného výboru odvolať komisára, ak nevykonáva svoju funkciu viac ako šesť po sebe nasledujúcich mesiacov; ak porušuje tento zákon, iný zákon alebo medzinárodnú zmluvu, ktorou je Slovenská republika viazaná, v súvislosti s výkonom funkcie komisára; alebo ak koná spôsobom, ktorý vzbudzuje dôvodné pochybnosti o jeho nezávislosti a nestrannosti pri výkone funkcie komisára.

Pred rozhodnutím NR SR o návrhu príslušného výboru parlamentu na odvolanie komisára, sa komisár môže k tomuto návrhu vyjadriť. Za odvolanie komisára z funkcie nebude potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, ale ústavná väčšina, teda za musí hlasovať minimálne 90 členov zákonodarného orgánu. O novele rokovali poslanci v skrátenom legislatívnom konaní.

Zákon nadobúda účinnosť dňom jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.

Rezort kultúry pripravuje zmeny zákona o RTVS, ministerka chce odpolitizovať voľbu jej šéfa, tvrdí Milanová
Ministerstvo kultúry začalo s prípravou legislatívy, ktorá má zabezpečiť primerané a dlhodobé financovanie základných úloh Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a skvalitnenie jeho služieb. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | TASR