Moskva odmieta americké sankcie, pričom ich označila za „nekalú hospodársku súťaž“
16 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Rozhodnutie Spojených štátov zrušiť výnimku na sankcie na dva plynovody vo výstavbe na dodávku plynu do Európy a Turecka je príkladom „nekalej súťaže“, na ktorú sa používajú politické prostriedky, uviedla Moskva, informuje portál RT.


Tento krok, ktorý umožňuje ďalšie sankcionovanie ruských projektov, ktoré sú zamerané na zemný plyn, jasne poukázal na „slabosť amerického systému“, uviedla v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zakharová.

"Je to využitie politického tlaku v záujme nekalej súťaže," uviedla Zakharová. "Okrem surovej energie nemajú žiadne účinné nástroje."

Začiatkom dňa minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo oznámil rozhodnutie o zrušení ustanovenia, ktorým sa vynímajú plynovody z balíka sankcií z roku 2017 a investorom teraz hrozia následky.

USA ohrozujú investorov ruských energetických projektov
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo varoval investorov, aby odstúpili od dvoch veľkých ruských projektov Nord Stream 2 a TurkStream, inak budú čeliť sankciám Washingtonu, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Marek Molnár


„Toto varovanie jednoznačne spoločnostiam ukazuje, že pomoc a navádzanie na projekty ruského vplyvu sa nebudú tolerovať. Odstúpte hneď alebo riskujte následky,“ varoval Pompeo.

Právne predpisy, ktoré sú oficiálne známe ako zákon o boji proti americkým protivníkom prostredníctvom sankcií (CAATSA), boli navrhnuté tak, aby „potrestali“ Rusko za jeho údajné činnosti, napríklad za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA v roku 2016.

Washington bol mimoriadne znepokojený ropovodom Nord Stream 2 a opakovane tvrdí, že nadnárodný obchodný projekt je v skutočnosti záludným ruským nástrojom na získanie politického vplyvu v Európe.

Samotné USA aktívne lobujú v európskych krajinách za nákup svojho skvapalneného zemného plynu (LNG) namiesto ruského plynu. Zatiaľ čo americká LNG sa prekvapujúco ukázala byť výrazne drahšia ako ruský produkt, USA trvajú na tom, aby ju západné krajiny stále kupovali.

USA vyslali k pobrežiu Venezuely bojovú loď s cieľom zaručiť slobodu plavby
Americké vojenské námorníctvo vyslalo v stredu k pobrežiu Venezuely bojovú loď v reakcii na nadmerné nároky Caracasu v medzinárodných vodách, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Čítať ďalej
16 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR