Vo viacerých mestách Srbska pokračovali protivládne protesty
11 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

V niekoľkých srbských mestách vrátane Belehradu v piatok už štvrtý deň pokračovali protesty proti prístupu vlády ku koronavírusovej pandémii.


Ako v noci na sobotu informovala agentúra AFP, pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa skupina demonštrantov dostala do potýčok s políciou. Demonštranti hádzali na políciu kamene. Niektorí z nich hádzali tiež svetlice a skandovali nacionalistické heslá.

Srbsko v piatok oznámilo rekordný počet úmrtí na nový koronavírus za jediný deň. Premiérka Ana Brnabičová už skôr povedala, že balkánsky štát zaznamenal za posledných 24 hodín 18 úmrtí a 386 nových prípadov nákazy. Označila to za "dramatický nárast".

Brnabičová zároveň ostro odsúdila "nezodpovedné" protesty, ktoré sa vo štvrtok konali v Belehrade a ďalších mestách. Demonštrácie v srbskej metropole predchádzajúce dva dni vyústili aj do násilia. "Pokiaľ ide o demonštrácie, k nezodpovednému správaniu práve teraz nedochádza," doplnila premiérka. "Následky protestov uvidíme o tri, štyri dni," vyhlásila a vyzvala ľudí, "aby rešpektovali platné opatrenia", ktoré majú obmedziť šírenie koronavírusu.

Chorvátsko sprísňuje podmienky pre vstup do krajiny
Chorvátsko vzhľadom na zhoršovanie epidemiologickej situácie zavedie 14-dňovú samoizoláciu. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR


Protestujúci vyventilovali frustráciu z prezidenta Aleksandara Vučiča - ten podľa nich pomohol k druhej vlne pandémie, keď zrušil pôvodné prísne obmedzenia pohybu ľudí, len aby sa mohli 21. júna konať voľby, v ktorých výrazne zvíťazila jeho Srbská pokroková strana (SNS).

Prvú demonštráciu v utorok 7. júla spustilo Vučičovo oznámenie, že cez víkend bude znova zavedený zákaz vychádzania, aby sa zastavila druhá vlna infekcií koronavírusom, pretože pacienti už zaplnili nemocnice v Belehrade. Prezident ustúpil od tohto svojho plánu, ale protesty pokračovali a zmenili sa na všeobecnú kritiku jeho zvládania zdravotnej krízy.

Vo štvrtok vláda oficiálne upustila od plánu na zákaz vychádzania a oznámila obmedzenia verejných zhromaždení viac ako desiatich ľudí - čo prakticky znamená zákaz protestov. Dosiaľ Srbsko hlásilo celkovo 370 úmrtí na koronavírus a takmer 18.000 nakazených.

Rastúca neznášanlivosť pochádza z „hlbokej“ túžby po nájdení vlastného využitia
Bojkot kultúry priťahuje ľudí, ktorí sa cítia izolovaní spoločnosťou a chcú byť súčasťou masívnej ortodoxie, ktorá dáva ich životu zmysel, uvádza sa v najnovšom kontroverznom otvorenom liste, ktorý podporila aj J. K. Rowlingová, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Marek Molnár