Prítomnosť ruských agentov na Slovensku potvrdili už aj politici
11 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že jeho predchodcovia na rezorte ale aj predchádzajúce vlády vedeli, že na našom území realizujú cudzie mocnosti rôzne aktivity. Rusko svojich spolupracovníkov verbuje rôznymi spôsobmi a v súlade s ruskými záujmami konali aj viacerí slovenskí politici. 


Slovenskí ústavní činitelia a tajné služby vedia o ruských operáciách nielen v Európe ale aj na Slovensku, píše denník Sme. Politici však o tomto probléme zväčša nehovoria. Na Slovensku totiž podľa prieskumu organizácie Globsec označilo Rusko za hrozbu len 26 percent opýtaných. 

Na verbovanie spolupracovníkov má Rusko, okrem desiatok dôstojníkov ruských spravodajských služieb, používať aj rôzne kultúrne alebo športové spolky či siete dezinformačných webov. Na týchto propaguje informácie zamerané ako proti členstvu Slovenska v NATO tak aj v EÚ. 

Čo sa týka oblasti športu, jedným z najvýraznejších je v tomto smere propagácia ruského bojového umenia Systema. „Za Systemou sú slovanské myšlienky. Hlavným mottom Slovanov vždy bola úcta k druhému a práca so sebou. Slovieni nikdy nenapádali svoje krajiny,“ hovorí hlavný inštruktor tohto bojového umenia na Slovensku Slavomír Meško. 

Výber prednostov sa môže hnutiu OĽaNO vypomstiť, nachádzajú sa v ňom aj kontroverzné mená
V snahe o odpolitizovanie nominácií prednostov okresných úradov (OÚ) navrhlo OĽaNO na tieto posty vlastných kandidátov. Okrem iných sa medzi kandidátmi nachádza aj nominant, ktorý bol predtým predstaviteľom Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


SME dopĺňa, že kluby bojových umení Systema označujú bezpečnostní experti za hrozbu. Pomocou klubov totiž môžu ruské tajné služby presadzovať ruskú propagandu ale aj verbovať potenciálnych spolupracovníkov. 

Podľa bezpečnostného analytika Alexa Goldenberga z Univerzity v New Yorku sa takýmto spôsobom ruským spravodajským agentúram v Nemecku podarilo naverbovať 250 až 300 nových spolupracovníkov. Zakladateľmi klubov sú pritom často bývalí dôstojníci ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU či členovia ruskej armády. 

Obdobným spôsobom slúži ruským záujmom aj motorkársky spolok Noční vlci, ktorí má svoju pobočku aj na Slovensku. „Skupiny ako Noční vlci využíva Rusko na šírenie ruského vlastenectva, pravoslávnej cirkvi a potenciálne na podporu vojenských operácií,“ tvrdia analytici magazínu Foreign Affairs Kréko a Orenstein. 

Okrem bežných ľudí však spadajú do oblasti záujmu Ruska aj slovenskí politici, vysvetľuje SME. Medzi inými sa to týka napríklad expredsedu NR SR Andreja Danka, ktorý Rusko často navštevoval a fotil sa s významnými ruskými predstaviteľmi. 

Chorvátsko sprísňuje podmienky pre vstup do krajiny
Chorvátsko vzhľadom na zhoršovanie epidemiologickej situácie zavedie 14-dňovú samoizoláciu. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR


Záujmom Ruska
M. Krajčí si cestu do Ruska nechal zaplatiť ruským parlamentom
V marci 2018 sa vtedajší poslanec NR SR Marek Krajčí (OĽaNO) zúčastnil na ruských prezidentských voľbách ako pozorovateľ. Podľa vyjadrenia národnej rady však nešlo o oficiálnu zahraničnú cestu a Krajčí bol v Rusku ako súkromná osoba.... Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok
svojho času aj terajší minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), ktorý do krajiny vycestoval ako volebný pozorovateľ na pozvanie ruskej Dumy. Krajčí v rozpore so správou OECD v tej dobe konštatoval hladký priebeh volieb v oblasti, v ktorej sa nachádzal. 

Aktívny bol v tomto smere aj bývalý poslanec NR SR za hnutie Sme rodina Peter Marček. Marček dva krát vycestoval na Krym po jeho anexii zo strany Ruska aby, podľa vlastných slov, ako turista zistil situáciu na polostrove. 

„Príslušníci ruských spravodajských služieb pôsobiaci na území Slovenskej republiky prevažne pod diplomatickým krytím sa snažili o získavanie spolupracovníkov v ústredných orgánoch štátnej správy, bezpečnostných zložkách a v oblasti energetiky a obrany,“ píše sa vo verejnej časti vyjadrenia SIS z roku 2018. 

Na Slovensku sa ale nachádzajú aj ruskí agenti. Terajší minister obrany Naď už pred dvoma rokmi odhadoval, že na Slovensku pôsobí asi desať agentov buďto s diplomatickým krytím alebo aj bez diplomatického pasu. 

SME ozrejmuje, že práve Rusko má na bratislavskom veľvyslanectve aktuálne najviac diplomatov (až 34) spomedzi ostatných krajín. Platí pritom, že približne tretina ruských diplomatov sú agenti spravodajských služieb. 

Sudcom ÚS chce byť 9 uchádzačov, plénum má kandidátov voliť v septembri
O post sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR sa uchádzajú deviati kandidáti. Sú nimi Stanislav Irsák, Ladislav Juszkó, Michal Matulník, Daniel Krošlák, Robert Šorl, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Miroslav Babják a Andrea Olšovská. Pre TASR to uviedol... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR