Nástroj na získavanie údajov z Twitteru informoval políciu o demonštrantoch BLM, aj napriek sľubom, že nebudú špehovať
11 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Analytická firma, ktorá analyzuje údaje od Twitteru na účely presadzovania práva, bola prichytená, ako informuje políciu podrobnými informáciami o pochodoch Black Lives Matter, informuje portál RT.


Spoločnosť Dataminr, analytická firma financovaná CIA, ktorá ťaží údaje od Twitteru v reálnom čase kvôli vzorcom správania a iným analýzam, informovala o presnom pohybe demonštrantov z protestov Black Lives Matter.

Aj keď vývojári sľúbili, že po sérii škandálov z roku 2016 nepovolia ďalšiu špionáž, urobili to znova. Portál Intercept to odhalil vo štvrtok, keď zistil, že údaje o účastníkoch prebiehajúcich demonštrácií Black Lives Matter sú odosielané autoritám, pričom informácie pochádzali z Twitteru.



Analytická firma bola nútená sľúbiť, že nebude využívať svoj privilegovaný prístup k údajom od Twitteru, aby jej bol umožnený domáci analytický dohľad. V roku 2016 bola spoločnosť prichytená, ako "kŕmila" informáciami orgány činnými v trestnom konaní - úrady medzi federálnou a miestnou políciou. Táto schopnosť, o ktorej sa Dataminr chválil vo svojich marketingových materiáloch, zjavne porušila vlastnú politiku Twitteru proti špionáži užívateľských údajov.

Zatiaľ čo spoločnosť Dataminr sa zaviazala, že prestane poskytovať možnosti špionáže sociálnych médií „každému zákazníkovi z miestnej, štátnej alebo federálnej vlády“, spoločnosť aj naďalej ponúkala službu „poplachu“ pre orgány činné v trestnom konaní.

Vedúci pracovníci, konfrontovaní so skutočnosťou, že dohliadajú na protesty Georga Floyda, dokonca tvrdia, že dozeranie na protesty od spoločnosti Dataminr v skutočnosti chránilo demonštrantov, aby boli v bezpečí.

Rusko zablokovalo 107 webstránok za šírenie hoaxov o ústavných zmenách
Ruská Federálna služba pre dohľad nad komunikáciou, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zablokovala 107 webových stránok, ktoré šírili nepravdivé správy týkajúce sa nedávneho referenda o ústavných zmenách. Vo štvrtok to uviedol... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Vnútorný zdroj, ktorý hovoril s portálom Intercept, potvrdil, že najväčší klienti spoločnosti Dataminr zostávajú miestne policajné oddelenia, ktoré majú hlad po údajoch o demonštrantoch, pričom dodáva, že aplikácia „zaslala tweety a ďalší obsah sociálnych médií o protestoch Georga Floyda a Black Lives Matter priamo na políciu, očividne v celej krajine“.

Uskutočnili to pomocou „privilegovaného prístupu k údajom od Twitteru“- nezáleží na tom, že jej podmienky poskytovania služby zakazujú niektorým softvérovým partnerom platformy „sledovať, varovať alebo monitorovať citlivé udalosti (napríklad protesty, zhromaždenia alebo komunitu)".

FBI dokonca minulý mesiac podpísala „zrýchlenú dohodu“ na rozšírenie svojich vzťahov so spoločnosťou Dataminr, pričom sa zaviazala k zvýšeniu hodnoty existujúcej zmluvy vo výške 1 milióna dolárov.

Hovorca aplikácie trvá na tom, že poskytol FBI iba službu „poplachu“, produkt, ktorý "prináša najnovšie správy o mimoriadnych udalostiach, ako sú prírodné katastrofy, požiare, výbuchy a streľby."

Hviezda zo seriálu "Glee" Naya Riverová sa pravdepodobne utopila. Telo však stále nenašli
Predpokladá sa, že bývalá hviezda seriálu „Glee“ Naya Riverová sa utopila počas plavby na jazere pri Los Angeles, uviedli vo štvrtok úrady, a to aj napriek tomu, že takmer 24 hodín po tom, čo bola naposledy videná, sa nenašlo žiadne telo, informuje... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Marek Molnár