Cesta von existuje, hovorí Braňo Mojsej, ktorý pomáha alkoholikom vo vlastnej poradni
11 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Po tom, ako si prešiel svojimi vlastnými alkoholickými eskapádami, založil Braňo Mojsej poradňu pre alkoholikov Mojsej clinic. Závislosť je podľa Mojseja smrteľná choroba, pijú už 11 či 12-ročné deti, no stále trvá na tom, že cesta von z kolobehu pitia existuje. 


„Ja som chodiaca reklama na to, že sa to dá,“ povedal Mojsej v rozhovore pre Aktuality o tom, že závislosť na alkohole nie je neprekonateľnou prekážkou. Jeho poradňa Mojsej clinic sa zameriava najmä na prevenčné prednášky, ktoré sú zacielené na rôzne typy problémov spojených s alkoholizmom. 

„Naša myšlienka je, že lekár za vami domov nepríde. Lekár je sekundárnou pomocou, my sme tou primárnou. My sme centrum prvého kontaktu, prvou konzultáciou na túto tému. Ľudia poriadne ani nevedia, čo je závislosť, pretože sa o tom nikde nedočítate,“ pomenoval Mojsej prioritné ciele poradne. 

Zároveň kritizuje to, na aké veci v skutočnosti v protidrogovej problematike smerujú peniaze zo štátu. V praxi sa jeho poradňa zameriava na to, aby človek, ktorý ju navštívi, začal o svojich problémoch rozprávať. Dôležitá je však aj podpora blízkych, ktorí v spoločnosti alkoholika trpia. 

Druhá vlna ešte neprišla. Zatiaľ
Stúpajúce čísla nových potvrdených prípadov Covid-19 tento týždeň vyvolali rozruch. Objavili sa úvahy o „druhej vlne“ a možnosti sprísnení opatrení. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Závislosť je smrteľná choroba, ktorá sa nedá vyliečiť. Dá sa iba abstinovať a žiť kvalitnejšie, ako predtým,“ prízvukuje Mojsej, ktorý sa netají tým, že si strasťami spojenými s alkoholizmom v minulosti sám prešiel. 

Podľa neho je na Slovensku alkoholikov viac, ako uvádzajú oficiálne štatistiky. V rozhovore pre Aktuality upozorňuje, že hranica, kedy deti začínajú s alkoholom experimentovať, sa postupom času posunula na 11 či 12 rokov. 

„Situácia je naozaj dezolátna, pretože každé jedno 15-ročné dieťa malo v ústach alkohol. Nájde sa možno jedna jediná výnimka zo sto detí. Alebo sú to prípady, že prvýkrát sa to dieťa tak opilo, že už na alkohol nikdy nesiahlo,“ vysvetľuje Mojsej a dopĺňa, že v súčasnosti nie je problém stretnúť v noci 14- až 15-ročné deti, ktoré požívajú alkohol. 

Z tohto dôvodu v poradni deťom rozprávajú reálne príbehy poprípade im ukazujú fotky z vlastných alkoholických excesov. „Ja im vysvetlím, ako to funguje a oni si na to urobia názor a zoberú si z toho to, čo chcú,“ upresňuje Mojsej. 

Európsky parlament umožní urýchlenie vývoja vakcín proti ochoreniu COVID-19
Európsky parlament v piatok odobril dočasné uvoľnenie pravidiel v oblasti klinických skúšok s cieľom uľahčiť vývoj, schvaľovanie a dostupnosť bezpečných vakcín proti novému koronavírusu. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | SITA


V hre je však aj štúdium adiktológie, ktoré by mohol Mojsej absolvovať v Prahe. Chcel by totiž na Slovensku vybudovať modernú liečebňu, ktorá by spĺňala všetky potrebné atribúty.

Nehovorím, že všetci, ale 30 percent ľudí, ktorí robia v problematike závislostí, tam nemá čo robiť. Veľmi málo sa o tom hovorí a veľa lekárov si kryje chrbát. Nechcem si ich poštvať, pretože je medzi nimi množstvo ľudí, ktorí majú autoritu,“ tvrdí s tým, že dobré výsledky majú často aj laickí terapeuti. 

Bod zlomu u alkoholika nastáva podľa Mojseja vtedy keď zistí, že už nedokáže žiť s alkoholom a ani bez neho. Závislí sa tak vo viacerých prípadoch rozhodnú pre samovraždu. Tvrdí, že si takýmto obdobím prešiel aj on sám, no je vďačný za to, že dostal druhú šancu na život. 

V piatok testy odhalili 23 nakazených
V piatok pribudlo 23 prípadov nákazy koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | SITA