Raketový nárast žiadostí o federálnu pomoc v nezamestnanosti poukazuje na nové trhliny v americkej ekonomike
10 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Počet nezamestnaných, ktorí poberajú dávky v nezamestnanosti prostredníctvom dočasného federálneho programu pomoci, sa za posledný mesiac zvýšil na viac ako 14 miliónov, čo naznačuje, že americký trh práce čelí ďalším problémom


Po malom poklese žiadostí o dávky podané prostredníctvom federálneho programu pomoci v nezamestnanosti v polovici mája, počet žiadostí od 20. júna vzrástol o 53%, z 9,37 milióna na 14,4 milióna, píše marketwatch.com.

Nárast federálnej pomoci kompenzoval postupný pokles nárokov na vyplácanie štátnej pomoci prostredníctvom tradičného programu kompenzácie v nezamestnanosti. Od pandemického maxima 22,8 milióna začiatkom mája klesol počet žiadateľov štátnej pomoci na 16,8 milióna.

Portrét trhu práce infikovaného koronavírusom vyzerá ešte horšie, ak sa skombinujú všetky pretrvávajúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti. Podľa údajov ministerstva práce dostalo dávky k 20. júnu takmer 33 miliónov ľudí, čo predstavuje takmer 2 miliónový nárast v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

Tieto čísla sú však menej spoľahlivé. keďže nezohľadňujú federálnu podporu v nezamestnanosti, pretože tá pred vypuknutím vírusu neexistovala. Naopak, spoľahlivejšia mesačná správa o štatistike zamestnania, ktorú prinieslo Bureau of Labor Statistics ( BLS ), naznačuje, že v júni bolo nezamestnaných 17,8 milióna ľudí.

Vírusovo-hospodárska kríza predstavuje nový smer v ekonomickom myslení (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Existuje priepasť medzi týždennými pretrvávajúcimi nárokmi na podporu v nezamestnanosti a mesačnými číslami nezamestnanosti. Toto je pre pre ekonómov nevysvetliteľná záhada. Prečo všetci títo ľudia nehovoria ministerstvu práce, že sú nezamestnaní?

"Táto situácia naznačuje jednu z dvoch vecí: Buď sú nároky na podporu v nezamestnanosti nesprávne, alebo údaje o nezamestnanosti sú nesprávne," uviedol Joel Naroff z Naroff Economic Advisors. „Neexistuje žiadny iný spôsob, ako to vysvetliť.“

Ktorým číslam by mali veriť? Mnohí tvrdia, že je ťažké úplne dôverovať jednému z týchto čísiel, kvôli devastácií, ktorú spôsobila pandémia a kvôli tomu, že vláde nezvláda dostatočne sledovať všetky čísla spojené s pandémiou. Napríklad štátne úrady práce boli v posledných niekoľkých mesiacoch ohromené viac ako 55 miliónmi nových žiadostí o pomoc.

Orbán, Janša a Vučić viedli debatu o Európe „bez cenzúry a politickej korektnosti“
Maďarský premiér Viktor Orbán, slovinský premiér Janez Janša a srbský prezident Aleksandar Vučić sa stretli v online debate, v ktorej hovorili o súčasnom stave Európy. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Vela úradov nemalo dostatočné množstvo zamestnancov alebo sa spoliehalo na starodávnu technológiu. Tieto problémy ešte umocnilo zavedenie federálneho programu pomoci, ktorý umožnil väčšiemu množstvu ľudí žiadať o pomoc v nezamestnanosti. Nikdy pred tým nemohli samostatne zárobkovo činné osoby, ako sú malé podniky, vodiči Uberu a podobní pracovníci získať finančnú pomoc.

Je možné, ekonómovia tvrdia, že mnoho žiadostí o federálnu pomoc bolo podaných týždne alebo mesiace dozadu a iba teraz sa o nich dozvedáme. Väčšina štátov mala problém implementovať program federálnej pomoci do svojich štátnych programov.

V každom prípade by viac ako 14 miliónov ľudí, ktorí poberajú federálne dávky nedostali ani cent pred prepuknutím pandémie, pretože neprispievajú do spoločného štátneho federálneho kompenzačného fondu. Tí, ktorí dostanú úľavu podľa federálneho zákona, môžu dostávať tieto výhody do konca roka, ale osobitný vládny bonus do výšky 600 dolárov pre každého nezamestnaného pracovníka skončí koncom júla.

Rusko zablokovalo 107 webstránok za šírenie hoaxov o ústavných zmenách
Ruská Federálna služba pre dohľad nad komunikáciou, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zablokovala 107 webových stránok, ktoré šírili nepravdivé správy týkajúce sa nedávneho referenda o ústavných zmenách. Vo štvrtok to uviedol... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Niektorí ekonómovia sa domnievajú, že ďalšie dávky môžu nafúknuť údaje o nárokoch v nezamestnanosti, pretože veľa pracovníkov zarába viac z dávok v nezamestnanosti ako z ich práce. Vyskytujú sa tiež správy o tom, že pracovníci sa odmietajú vrátiť na svoje pracovné miesta, a to z dôvodu obáv o svoju bezpečnosť a preto lebo sa im páči veľkorysosť vládnych výhod.

„Počet ľudí poberajúcich dávky je zhruba dvakrát taký vysoký ako počet ľudí, ktorích BLS vedie ako nezamestnaných. Niečo tu smrdí,“ napísal Stephen Stanley, hlavný ekonóm Amherst Pierpont Securities. „Musím, bohužiaľ, tieto údaje do značnej miery ignorovať, až dokým sa prach trochu neusadí, čo je škoda, pretože teraz potrebujeme aktuálne údaje viac ako kedykoľvek predtým.“

Primátor Soulu bol nájdený mŕtvy
Primátor Soulu - človek, ktorý je považovaný za druhého najmocnejšieho úradníka v Južnej Kórei - bol nájdený mŕtvy na úbočí kopca v hlavnom meste, píše cnn.com Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka