Hnijúce mŕtvoly ohlodané potkanmi: Úrady začali nové vyšetrovanie na parížskej univerzite
10 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Francúzski úradníci začali novú fázu vyšetrovania neúctivého zaobchádzania s ľudskými telami, ktoré uchovávalo výskumné centrum v Paríži po tom, ako fotografie vzniknuté v zariadení odhalili hrôzostrašné podmienky, informuje portál RT.


Francúzsky magistrát prebral vyšetrovanie „porušovania integrity mŕtvol“ v Centre pre darcovstvo tiel (CDC) na parížskej univerzite Descartes po prokurátoroch, ktorí sa o danú vec začali zaujímať už v minulom roku. Podľa právnika zastupujúceho postihnuté rodiny, ktoré telá svojich blízkych darovali univerzite za účelom výskumu, je magistrát s väčšou právomocou vhodnejší na vyšetrenie záležitosti.


Francúzsky magazín l'Express v novembri minulého roka informoval, že mŕtvoly odovzdané do centra pre vedecký výskum sú uskladňované neľudským a najmä nehygienickým spôsobom, čím sa vytvoril „masový hrob v centre Paríža“.

Notre Dame: Veža katedrály bude obnovená v štýle 19. storočia
Veža katedrály Notre Dame, ktorá bola zničená pri požiari v apríli minulého roka, bude obnovená podľa pôvodného gotického návrhu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozhodnutie a ukončil špekulácie o tom, že veža bude prestavaná v... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Článok, v ktorom boli zverejnené fotografie zvnútra zariadenia, informoval, že telá boli naskladané jedno na druhom „nahé a rozkladajúce sa s otvorenými očami.“ Rozpitvané mŕtvoly ohlodané potkanmi ležali hneď vedľa hromady ľudského mäsa zabaleného vo vreciach na odpadky. Na jednej z fotografií je vidieť i oddelenú hlavu ležiacu na podlahe. Niektoré časti tela boli dokonca predané súkromným spoločnostiam bez vedomia kompatibilných osôb, informoval magazín.

Táto hrozivá situácia v CDC viedla k začatiu vládneho vyšetrovania, ako aj k žiadosti o dostatočné ospravedlnenie univerzity, ktoré následne pripustilo, že jej postupy neboli v súlade so „spoločenskými požiadavkami na rešpektovanie dôstojnosti“.

Po príšerných odhaleniach bolo zariadenie zatvorené francúzskou vládou. Vládni inšpektori v júni dospeli k záveru, že univerzita sa pri riadení CDC dopustila „závažných etických porušení“.

Neoficiálnemu hovorcovi Pussy Riot nariadili psychiatrickú expertízu
Viacerí ochrancovia ľudských práv varovali pred návratom k praxi z čias Sovietskeho zväzu, keď komunistický režim zatváral svojich odporcov do psychiatrických liečební. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR