Notre Dame: Veža katedrály bude obnovená v štýle 19. storočia
10 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Veža katedrály Notre Dame, ktorá bola zničená pri požiari v apríli minulého roka, bude obnovená podľa pôvodného gotického návrhu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil rozhodnutie a ukončil špekulácie o tom, že veža bude prestavaná v modernom štýle.


Povedal, že chce, aby sa obnova dokončila do roku 2024, keď sa v Paríži budú konať olympijské hry. Elyzejský palác uviedol, že hlavným cieľom Macrona je „neodkladať rekonštrukciu a nekomplikovať ju - veci sa museli rýchlo objasniť“, píše bbc.com.

Dodal, že proces navrhovania modernej veže s medzinárodnou architektonickou súťažou by mohol spôsobiť zbytočné prieťahy. „Prezident verí odborníkom a schválil hlavné línie projektu predstaveného hlavným architektom, ktorý chce identickú rekonštrukciu veže,“ uviedol Elyzejský palác. Toto oznámenie nasledovalo po stretnutí francúzskej komisie pre národné dedičstvo a architektúru (CNPA).

Keď sa strecha parížskej katedrály z 13. storočia vznietila pri reštaurátorských prácach v apríli 2019, vyvolala to obrovské emócie a prílev množstva finančných darov z celého sveta. Do dvoch dní bolo na obnovu katedrály získaných približne 900 miliónov EUR. Prvá veža katedrály bola postavená v 13. storočí, ale kvôli veľkým škodám bola odstránená na konci 18. storočia. Výmenu tejto veže navrhol architekt Eugène Viollet-le-Duc a jeho výtvor bol dokončený v polovici 19. storočia.

Predvolebná horúčka v USA - ďalšia „ruská stopa“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dimitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Od minuloročného požiaru bola diskusia o tom, ako vežu obnoviť, napätá. Jean-Louis Georgelin, armádny generál zodpovedný za úsilie o obnovu veže, požadoval modernú alternatívu. Táto myšlienka sa na krátko zdala byť preferovaná aj prezidentom Macronom, ktorý povedal, že by bol za „symbol súčasnosti“. Toto vyhlásenie vyvolalo vlnu netradičných návrhov od architektov z celého sveta - vrátane jedného návrhu so strešným bazénom a druhého návrhu s obrovským parkom a skleníkom na streche.

Hlavný architekt katedrály, Philippe Villeneuve sa však dôrazne postavil za ideu obnovy pôvodného dizajnu z 19. storočia. Na jednej zvlášť živelnej výmene názorov, ktorá sa konala v novembri minulého roka, generál Georgelin povedal Villeneuvovi, aby si „zavrel ústa“, čo spôsobilo počuteľné lapanie po dychu na stretnutí Výboru pre kultúrne záležitosti Národného zhromaždenia.

Primátor Soulu bol nájdený mŕtvy
Primátor Soulu - človek, ktorý je považovaný za druhého najmocnejšieho úradníka v Južnej Kórei - bol nájdený mŕtvy na úbočí kopca v hlavnom meste, píše cnn.com Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka