Rúška sú „novým štandardom“ a tí, ktorí ich odmietajú, by mali byť potupovaní ako opití vodiči, tvrdí Kráľovská spoločnosť
09 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Kráľovskej spoločnosti Venki Ramakrishnan vyzval každého, aby bolo nosenie rúšok „novým štandardom“, až kým nezmizne koronavírus, pričom by sa odmietnutie malo porovnávať s protispoločenským správaním, ako je jazda bez bezpečnostných pásov alebo pod vplyvom alkoholu, informuje portál RT.


Nikto by nemal opustiť svoj domov bez pokrývky tváre, ktorú vlastní, a mala by sa nosiť „zvlášť vnútri v uzavretých verejných priestoroch“, kde je ťažšie uskutočniť sociálne dištancovanie, uviedla v utorok vedecká akadémia.

"Kedysi bolo zvyčajné mať v sebe dosť drinkov a následne šoférovať domov. Bolo tiež zvyčajné jazdiť bez bezpečnostných pásov. Dnes sa to považuje za antisociálne správanie a rovnako by sa malo brať to, keď idete na verejnosť bez toho, aby ste mali na sebe pokrývky tváre," ďalej poznamenala Kráľovská spoločnosť.

Ramakrishnan opísal rúška ako „ďalší odev, ktorý je súčasťou nového štandartu“ a mal by sa nosiť, pretože je to „správna vec“.

Šírenie koronavírusu sa podľa WHO zrýchľuje, očakáva sa nárast počtu úmrtí
Čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | TASR


Ramakrishnan to argumentoval tým, že masky znižujú šance na opätovný výskyt vírusov a potrebu budúcich blokovaní. Dodal, že to ochráni každého od zamestnancov Národnej zdravotníckej služby až po starých rodičov.

Ochrana NHS bola zámienkou k pôvodnému blokovaniu vo Veľkej Británii, keďže odborníci poukazovali na modely, ktoré preukazovali, že oddelenia intenzívnej starostlivosti sú ťažko ochromené.

"Veľká Británia je ďaleko za mnohými krajinami, pokiaľ ide o nosenie masiek, jasné politiky a usmernenia o nosení masiek pre verejnosť," dodal Ramakrishnan a poukázal na ich rozsiahle prijatie v Taliansku, Španielsku a Francúzsku.

Ramakrishnan dokonca obvinil vládu z nedostatočného zasielania správ a poznamenal, že „ak je vedenie nekonzistentné, ľudia budú nasledovať svoje vlastné preferencie.“

Ruský súd udelil pokutu mníchovi, ktorý popiera existenciu koronavírusu
Pokutu 90.000 rubľov (1100 eur) musí zaplatiť ruský pravoslávny mních Sergij za šírenie falošných správ o koronavíruse. Rozhodol o tom v utorok súd v meste Verchňaja Pyšma vo Sverdlovskej oblasti, rozprestierajúcej sa väčšinou na ázijskej strane... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR