Poslanci zrušili povinnosť bánk platiť bankový odvod
09 | 07 | 2020 I SITA

Štát odpustí bankám platenie bankového odvodu. Tento krok je súčasťou takzvaného "Sulíkovho kilečka" na zlepšenie podnikateľského prostredia.


V rámci neho vláda rozšírila finančné opatrenie na zmiernenie vplyvov koronakrízy o opatrenie v oblasti osobitného odvodu vybraných finančných inštitúcií, ktoré sa týka úhrady bankového odvodu. Bankové domy tak nebudú musieť uhradiť splátky odvodu do konca roka 2020, teda splátky za tretí a štvrtý štvrťrok. To by malo prispieť k stabilite finančného sektora a zabezpečiť dostatočné zdroje bánk na financovanie obnovy ekonomiky po skončení pandémie COVID-19. Zmeny ešte musí odobriť prezidentka Zuzana Čaputová.

Návrh však kritizovala opozičná strana Smer-SD. Exminister financií Ladislav Kamenický návrhu vyčíta, že dohoda štátu s bankami nerieši výšku bankových poplatkov. Predseda strany Robert Fico tvrdí, že banky na dohode s vládou zarobili, napriek avizovanému zrušeniu bankového odvodu pokračujú vo zvyšovaní poplatkov a zarobia aj na odklade splátok pôžičiek, keďže úroky im naďalej nabiehajú.

V pondelok možno príde sprísnenie opatrení voči koronavírusu, rozhodne konzílium (aktualizácia)
V pondelok zasadne konzílium, ktoré rozhodne o prípadnom sprísnení opatrení voči koronavírusu. Na tlačovej besede k aktuálnej epidemiologickej situácii to povedal premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Poslanci Peter Žiga a Róbert Puci dokonca predložili pozmeňujúci návrh, aby súčasťou dohody na zrušenie bankového odvodu bolo aj podstatné zníženie poplatkov pre klientov bánk. Podľa nich totiž zavedenie a zvýšenie bankového odvodu bolo dôvodom pre zvýšenie poplatkov pre klientov. Bankový odvod však zanikne, zásadne sa podľa predkladateľov pozmeňujúceho návrhu zvýši ziskovosť a zanikne tak dôvod na vyššie poplatky, ktoré zaťažujú ich klientov. Tento návrh však hlasovaním neprešiel.

Peniaze z bankového odvodu mali podľa Kamenického pôvodne smerovať na prípadnú záchranu bankového sektora. Zástupcovia rezortu financií a bánk sa však dohodli na použití prostriedkov z bankového odvodu inak. V pondelok 22. júna na spoločnej tlačovej konferencii informovali o podpise spoločného memoranda k programu Rozvojový fond Slovenska výmenou za zrušenie bankového odvodu. Z vyzbieraných peňazí z odvodu vezmú miliardu eur a vložia ju do Rozvojového fondu Slovenska. Prostriedky sa budú môcť použiť v rôznych štátnych projektoch. Banky sa zároveň zaviazali, že ročne investujú pol miliardy do úverov pre štátne projekty a ročne navyše investujú jednu miliardu eur pre úvery ľuďom a firmám.

Banky platili od tohto roka na Slovensku dvojnásobne vyšší bankový odvod, a to 0,4 percenta z hodnoty pasív bánk vykazovaných v súvahe. V roku 2019 to bolo 0,2 percenta. Osobitný odvod platili banky na Slovensku od roku 2012.