Norbert B. bude stíhaný väzobne! (aktualizácia)
09 | 07 | 2020 I Peter Haluza, TASR, SITA

Nitriansky podnikateľ Norbert B. bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý vo štvrtok vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).


Aktualizácia 9.7. o 16.00 hod.:


Rozhodnutie senátu NS SR je právoplatné. Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy zatiaľ vyčíslila na 10,5 milióna eur.

V rámci vyšetrovania prípadu policajti od marca vykonávali zaisťovacie úkony na území celého Slovenska. V skupine osôb obvinených z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú napríklad bývalý šéf PPA Juraj K., bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír P., bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek K., finančník Martin K. alebo podnikatelia Norbert B. a Peter K.

V pondelok možno príde sprísnenie opatrení voči koronavírusu, rozhodne konzílium (aktualizácia)
V pondelok zasadne konzílium, ktoré rozhodne o prípadnom sprísnení opatrení voči koronavírusu. Na tlačovej besede k aktuálnej epidemiologickej situácii to povedal premiér Igor Matovič. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Medzi ďalšími obvinenými sú aj advokáti alebo veterinár.

Aktualizácia 9.7. o 16.57. hod.:

Svedkovia odkryli taký prípad korupcie, ktorý na Slovensku nemá obdobu. "Bol to mega stroj korupcie. Niečo neuveriteľné ako to fungovalo, a to už od roku 2006," zdôraznil sudca Bargel.

Norbertovi B., ktorý bol prítomný v súdnej sieni, nasadili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) i zásahovej jednotky putá. Eskortujú ho z Bratislavy do Ústavu na výkon väzby v Žiline.

Na štvrtkové zasadnutie NS SR sa dostavil v sprievode svojho obhajcu Adriána Kuceka. Zasadnutie trvalo viac ako dve hodiny za prísnych bezpečnostných opatrení.

"Boli splnené obdive formálne podmienky a zákonné lehoty vzatia do väzby. Je dôvodnosť trestného stíhania a presvedčivejšie boli argumenty prokurátora ÚŠP," povedal mimo iného predseda senátu NS SR Martin Bargel. Zásadné boli podľa neho aj výpovede dvoch svedkov, ktorých obhajoba spochybňuje. "V tomto štádiu konania, rozhodovania o väzbe, ich výpovede postačujú," dodal predseda senátu.

Boris Kollár čelí konaniu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií za konateľstvo v súkromnej firme
R. Raši šéfa parlamentu vyzve, aby prezentoval, ako získal potvrdenie z daňového úradu o tom, že nie je konateľom v spornej firme BBSC. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | SITA