Komisia OSN pre Sýriu nikdy v Idlibe nebola a je posadnutá obviňovaním Damasku, prehlásil Lavrov
09 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu sa spoliehala na neoveriteľné zdroje z tretích krajín a je posadnutá obviňovaním Damasku, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potom, čo bola sýrska vláda obvinená z „vojnových zločinov“ v Idlibe, informuje portál RT.


"Táto takzvaná nezávislá komisia využíva fakty vyvodené zo sociálnych sietí a z niektorých zdrojov, ktoré požiadali, aby zostali v anonymite, citujúc obavy o bezpečnosť," uviedol Lavrov v stredu, pričom komentoval zistenia troch úradníkov OSN, ktorí sa nikdy neobťažovali skutočne navštíviť vojnou zničenú krajinu.

Zatiaľ čo ruské ministerstvo zahraničných vecí sa snaží riešiť sýrsky konflikt na základe preukázaných skutočností od zodpovedných zdrojov, sýrska vyšetrovacia komisia nemôže ručiť za svoje tvrdenia, „ako to už viackrát dokázali,“ dodal Lavrov.

Jej poslaním je „hľadať kompromitujúce materiály týkajúce sa Damasku a tých, ktorí sú jeho spojencami“.

Jeden z najkrutejších indických gangstrov, bol zatknutý až potom, ako gang zabil 8 policajtov (VIDEO)
Vikas Dubey, notoricky známy gangster, ktorý čelí obvineniam z vrážd, únosov a vydieraní, bol zatknutý po tom, ako jeho gang zabil 8 policajtov, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Marek Molnár


V utorok trojčlenná komisia uverejnila správu, ktorú minulý mesiac požadovala Rada OSN pre ľudské práva. Zo správy vyplýva, že „provládne sily a teroristi zjavne porušujú vojnové zákony a práva sýrskych civilistov“, tvrdí predseda komisie Paulo Pinheiro.

Skupina obvinila sýrsku vládu a ruskú expedičnú silu z „rozsiahleho a nerozvážneho bombardovania“ oblastí, ktoré sú pod kontrolou „ozbrojených skupín“ v Idlibe, ktoré podľa nich prinútili civilistov utiecť do rúk teroristov.

Komisia však tiež uviedla, že Hayat Tahrir al-Sham (HTS), pridružená skupina Al-Káidy známa pod menom Al-Nusra, potom „drancovala“ domy tých istých civilistov a „zadržala, mučila a popravila tých, ktorí vyjadrili nesúhlas."

Provincia Idlib v severozápadnej Sýrii je poslednou zostávajúcou základňou militantov, ktorí sa kedysi snažili zvrhnúť vládu prezidenta Baššár al-Asada s podporou Turecka, Saudskej Arábie a USA.

V Srbsku vypukli vo viacerých mestách protivládne protesty. Sprevádzalo ich násilie
Vo viacerých srbských mestách vrátane Belehradu vypukli v stredu večer protesty, na ktorých došlo k násilnostiam. Demonštrantov pobúrila reakcia vlády na pandémiu nového koronavírusu, neskôr však svoj hnev zamerali najmä na prezidenta Aleksandara... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR