Ministri budú rokovať o návrhu na prípravu novej Bezpečnostnej stratégie SR či informácii o zhoršení Slovenska v zelenom obstarávaní
08 | 07 | 2020 I SITA

Ministri dnes budú rozhodovať o návrhu na prípravu Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky a Obrannej stratégie Slovenskej republiky. Nové stratégie by mala vláda SR vypracovať do konca roka.


Vytvoriť nové dokumenty sa rozhodli rezorty diplomacie a obrany z dôvodu, že situácia vo svete sa od roku 2017 zmenila a je potrebné dokumenty vypracovať nanovo. Vláda sa tiež bude zaoberať odporúčaniami Výboru Organizácie Spojených národov (OSN) pre Slovenskú republiku pre nedobrovoľné zmiznutia, informáciou zo 128. zasadnutia Bezpečnostnej rady SR či rozšírením správy o kriminalite bezpečnostných zložiek. Ďalším bodom rokovania kabinetu bude materiál ministerstva životného prostredia, ktorý informuje o vlaňajšom výraznom zhoršení Slovenska v zelenom verejnom obstarávaní.

Odporúčania pre Slovenskú republiku zverejnil Výbor OSN pre nedobrovoľné zmiznutia 11. októbra 2019. Ich implementáciu si chcú ministerstvá medzi seba rozdeliť. Najväčšou výčitkou výboru OSN je reforma Slovenského národného strediska pre ľudské práva. Ten podľa nich nie je v plnom súlade s Parížskymi princípmi o národných inštitúciách na podporu a ochranu ľudských práv.

Informácia zo 128. zasadnutia Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky z 15. júna tohto roka uvádza, že budúci vývoj v oblasti kybernetickej bezpečnosti je spojený s očakávaním ďalšieho nárastu počtu kybernetických útokov, vzniku nových typov útočných vektorov a najmä zvyšovania sofistikovanosti útočníkov. Témami zasadnutia rady boli okrem vyhodnotenia aktuálnej bezpečnostnej situácie v SR a vo svete aj komplexné hodnotenie obrany SR za rok 2019 a Správa o kybernetickej bezpečnosti v SR v roku 2019.

Etická komisia voči D. Trnkovi konštatovala porušenie prokurátorskej etiky
Komisia konštatovala porušenie pravidiel prokurátorskej etiky spočívajúce v porušení dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | TASR


Každoročné správy o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru SR, ktoré rezort vnútra predkladá na rokovania vlády, by sa mali rozšíriť o podnety zaistených, zadržaných a obvinených osôb voči príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže a finančnej správy.

Takýto návrh na dnešnú vládu predkladá minister vnútra. Dôvodom na zahrnutie informácií o preverovaní podnetov vyšetrovaných osôb na zranenia, ktoré im príslušníci justičnej stráže alebo finančnej správy mali spôsobiť pri služobných zákrokoch, je zmena postavenia policajnej inšpekcie.

O tom, že Slovensko sa v roku 2019 výrazne zhoršilo v zelenom verejnom obstarávaní informuje materiál Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorým sa dnes tiež budú ministri zaoberať. Kým v roku 2018 tvorili tovary a služby zabezpečované cez zelené obstarávanie 7,58 percenta počtu všetkých verejných obstarávaní štátnych orgánov, v roku 2019 to bolo 0,88 percenta.

Kiskovci aj Sulíkovci dokázali, že im nejde o princípy
Opäť sa potvrdila sila „dvojkoalície“ OĽaNO a Sme rodina. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Aneta Leitmanová


Podiel zelených obstarávaní na celkovom počte obstarávaní sa tak v priebehu roka prepadol o 6,7 percenta. Výsledok je pritom v nesúlade s dlhodobým cieľom MŽP. To chcelo už v období rokov 2016 až 2020 dosiahnuť, aby bola prostredníctvom zeleného obstarávania vybavovaná polovica všetkých štátnych zákaziek.

Vláda bude dnes rokovať aj o správach o činnosti zástupcu SR pred Európskym súdom pre ľudské práva, Protimonopolného úradu, Union zdravotnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne.