Hamilton chcel, aby Mercedes podporil černochov, ten mu prestriekal formulu čiernou farbou
07 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Lewis Hamilton je jediným černošským pretekárom F1, niet teda divu, že má pocit, že musí niesť v tomto športe prápor hnutia Black Lives Matter práve on. Za neho sa postavil i jeho zamestnávateľ Mercedes. Britovi to bolo však málo, a tak tím pripravil novinku, ktorú mnohí považujú len za nevydarený vtip.


Pretekárskym autám Mercedes-Benz sa hovorí strieborné šípy, čo je jasný odkaz na logo tejto automobilky. Striebornej farbe už ale odzvonilo, novo budú strieborné šípy čierne, informuje portál Expres.

Poďakovať za to môžu Lewisovi Hamiltonovi (35). To potvrdil aj šéf závodnej stajne Mercedes, rakúsky Torger Christian „Toto“ Wolff (48), ktorý uviedol, že je to výsledok dlhých rokovaní práve s úradujúcim svetovým šampiónom.



Aktuálny majster sveta Hamilton sa od smrti George Floyda (†46) premenil z pretekára na aktivistu proti rasizmu. Vedenie F1 dokonca riešilo, ako umožniť pretekárovi, aby vyjadril podporu hnutia Black Lives Matter. Pokľaknúť pred nasadnutím do formule na koleno, napríklad aj počas oficiálneho začatia závodu, by nemal byť problém.



„Je to veľmi dôležitá otázka a podporujeme každého, kto chce prejaviť svoju podporu v boji proti rasizmu,“ uviedol hovorca F1 pre Daily Mail, ktorý dodal, že všetci Hamiltona podporujú.

Britovi je to však málo a kritikou nešetril nielen smerom k svojim konkurentom, ale rýpol si aj do vlastného tímu. Podľa Hamiltona svet motoršportu rasové otázky nezaujímajú a jeho protivníci na trati nechcú na situácii nič meniť.

Ostré slová úradujúceho šampióna naštvali aj bývalého šéfa F1 Bernieho Ecclestona (69), ktorý uviedol, že podľa neho sú často černosi oveľa väčší rasisti než kritizovaní belosi. Na to zareagoval aj sám Hamilton.

Schumacher má podstúpiť inovatívny zákrok, taliansky neurochirurg je však skeptický
Niekdajší fenomenálny nemecký pretekár F1 Michael Schumacher si bude musieť počkať na operáciu s využitím kmeňových buniek. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | SITA


„Som smutný a sklamaný, keď čítam takéto komentáre. Bernie je mimo športu a iná generácia, ale presne toto je zlé: Nevedomé a nevzdelané komentáre, ktoré nám ukazujú, ako ďaleko sme my ako spoločnosť od dosiahnutia skutočnej rovnosti,“ napísal Hamilton vo svojej reakcii.

„Rasizmus a diskriminácia nemajú v našej spoločnosti, v našom športe ani v našom tíme miesto: Toto je to, v čo v Mercedese veríme. Ale mať správnu vieru a správne myslenie nie je dostačujúce, ak mlčíme,“ povedal šéf tímu Mercedes, ktorý podľa Hamiltona vyjadruje podporu len múdrymi vyhláseniami na sociálnych sieťach, ale v skutočnosti pre ľudí tmavej farby pleti nerobí dosť.

Mercedes si tak vstúpil do svedomia a rozhodol sa prefarbiť Hamiltonovu formulu. Krok, ktorý má podľa nemeckej stajne vyjadriť podporu černochom a ukázať, že je s myšlienkami hnutia Black Lives Matter kompatibilná, sa rozhodne nepozdáva všetkým.

Niektorí dokonca hovoria o satire a neveria, že to nemecký automobilový gigant myslí vážne. Zároveň sa dá predpokladať, že aj samotný Hamilton mal na mysli inú podporu než zmenu farby auta, ktorú si zrejme nikto nespája s politickým vyjadrením.

Líder hnutia Black Lives Matter v živom vysielaní vyhrážal zničením systému
Vlna rasových nepokojov v USA dostala aktivistov do centra pozornosti a podľa vyjadrenia ich vodcu sa zdá, že sa v rokovaniach s málom rozhodne neuspokojí. Hawk Newsome, ktorý je považovaný za lídra hnutia Black Lives Metters, pohrozil v živom... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Timotej Dudka